Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Bývalý kulturní dům po sovětské armádě z Ralska definitivně zmizí

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 18. 10. 2016 16:35
  • Životní prostředí

Sdílet článek

V bývalém vojenském prostoru Ralsko v těchto dnech probíhá demolice ruiny někdejšího kulturního domu sovětské armády. Za srovnání se zemí největšího objektu v prostoru zaplatí Liberecký kraj 2.385.612 Kč. Práce by měly být dokončeny do dvou měsíců.

Budova, která se nachází v části Ploužnice, je pozůstatkem po pobytu sovětských vojáků na území kraje. „Objekt byl od předání sovětské armády do vlastnictví státu bez zajištění a ostrahy. Je v havarijním stavu, některé prostory jsou zasypány demolicí sutin, protože budova byla v minulosti rozebírána a vykrádána sběrači kovů. Částečně byly zbourány zdi a nosné železobetonové překlady. Zbylo z ní jen zarostlé torzo, kterému hrozilo zřícení a jediná cesta je demolice,“ říká náměstek hejtmana pro životní prostředí Josef Jadrný.

K zemi půjde kompletně celý trojlodní objekt s dvěma nadzemními podlažími (trakt 1 a 3) s kinosálem výškově zasahujícím přes obě nadzemní podlaží (trakt 2).

Demoliční práce provádí na základě výběrového řízení společnost Compag CZ, s.r.o. za 2.385.612 Kč vč. DPH. Liberecký kraj je hradí ze svého rozpočtu. Ušetřil totiž peníze vyčleněné na likvidaci skládky v Bulovce, které byly alokovány ve výši 9.500.000 Kč. Protože se podařilo kraji získat dotaci a vysoutěžit lepší cenu za likvidaci skládky, zůstaly volné finance a ty nyní poslouží k uskutečnění demolice v Ralsku.

„Objektů ve stejně dezolátním stavu jsou v prostoru desítky a tento je první výraznější, jež bouráme. Z těch dalších větších je to nádražní budova nebo bývalý generální štáb, na který má Krajská správa silnic Libereckého kraje, správce areálu, připravený projekt.  Jejich možné využití, je vzhledem k stavu, opravdu nereálné,“ dodává hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Část bývalého vojenského prostoru spolu s letištěm převzal Liberecký kraj od státu v roce 2007.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky