Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Přírodě pomáhají studenti, hasiči i sportovci

09. 06. 2017

Liberecký krajský úřad spravuje více než třicet přírodních památek a rezervací. Potřebnou péči zajišťuje ve spolupráci se specializovanými firmami, jednotlivci s živnostenským listem, základními organizacemi Českého svazu ochránců přírody a dalšími. Nově do seznamu pomocníků přibyly Střední škola hospodářská a lesnická Frýdlant a fotbalový klub SK Zásada.

 

„Možnosti, jak pomoci přírodě, jsou široké. Po třicetileté přestávce se druhým rokem pasou ovce v přírodní památce Lukášov mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. Možné to je díky nalezení majitele stáda ovcí ochotného zajistit řízené vypásání v souladu s potřebami ochrany přírody. Díky pasení se tak pomalu začíná měnit chudá druhová skladba zdejších luk. Pastva pomůže zde rostoucím chráněným šafránům,“ uvedl Jiří Löffelmann, člen Rady Libereckého kraje zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a rozvoj venkova.

 

Nově se do krajského seznamu zhotovitelů prací v chráněných územích přiřadila také Střední škola hospodářská a lesnická Frýdlant. Její studenti budou pod odborným dozorem kosit invazními druhy rostlin zarostlou nivní louku v přírodní rezervaci Meandry Smědé. Při dobrovolné brigádě se studenti zdokonalí v používání křovinořezu a kosy. Navíc si budou moci při studiu přivydělat.

 

„Krajský úřad se dlouhodobě snaží získávat ke spolupráci také zájmové organizace a spolky přímo z obcí, na jejichž území se přírodní rezervace a památky nacházejí. V minulosti si rozpočet o několik tisíc vylepšil Sbor dobrovolných hasičů Heřmanice. Jeho členové vyřezávali náletové dřeviny v místním, biologicky velmi hodnotném, čedičovém Kodešově lomu,“ doplnil Jiří Löffelmann.

 

Letos bude kraj mimo jiné spolupracovat i s fotbalovým klubem SK Zásada na sekání mokřadních luk v přírodní památce Zásada pod školou, se kterou tamní fotbalové hřiště přímo sousedí. Pomůže se nejen přírodě, bude možné pořídit nové sportovní vybavení a fotbalový dorost získá bližší vztah ke své obci.

Šírová Květa
kveta.sirova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226308
Mobil: 725259891