Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Ukrajinský region Vinnytsia navrhuje partnerskou spolupráci Libereckému kraji

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 18. 05. 2016 16:28
  • Rozvoj
  • Životní prostředí

Sdílet článek

O možnostech uzavření memoranda o vzájemné spolupráci mezi Regionální státní administrativou Vinnytské oblasti na Ukrajině a Libereckým krajem jednali zástupci Libereckého kraje, Krajské hospodářské komory a Agrární komory v minulých dnech během pracovní návštěvy tohoto regionu.

Po představení obou regionů a nastínění možných oblastí spolupráce jak v oblasti veřejné správy, tak především v obchodní a průmyslové oblasti převzal náměstek hejtmana Libereckého kraje Josef Jadrný od předsedy Regionální státní administrativy regionu Vinnytsia Valerije Korovije návrh memoranda o vzájemné spolupráci obou regionů.

„Spolupráci vidíme jako velmi užitečnou pro obě strany, zejména pro průmyslové i zemědělské firmy z našeho regionu, ale také univerzitní a vědecké instituce, zdravotnická zařízení nebo školy. Potenciál vidím i v turistickém ruchu. Náš kraj má rozhodně co nabídnout a jak jsme se přesvědčili, o poznání naší země je na Ukrajině velký a upřímný zájem,“ uvedl náměstek hejtmana Josef Jadrný.

Zástupci Libereckého kraje navštívili mimo jiné velký zpracovatelský závod ovoce a zeleniny AGRANA nebo firmu vyrábějící nápoje značky NEMIROFF. Právě v oblasti obchodu se zemědělskými produkty vidí ukrajinská strana nejslibnější možnosti, jak navázat první přímé kontakty.

Hlavním bodem programu návštěvy byla vedle jednání v sídle regionální státní administrativy účast na Dnu Evropy, který se koná ve městě Vinnytsia každoročně, v polovině května. Během této akce byla možnost setkat se s dalšími partnery, které má regionu dlouhodobě například v polském vojvodství Kielce. Dnů Evropy se letos osobně zúčastnil i ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman. S ním se měl možnost náměstek Jadrný krátce setkat a vyjádřit nejen zájem kraje o spolupráci na regionální úrovni, ale i podporu v úsilí Ukrajiny rozšířit své kontakty s Evropskou unií. Na Dnu Evropy byla samostatně zastoupena i Česká republika, kterou reprezentovalo České centrum v Kyjevě.

„Návštěva ukrajinského regionu Vinnytsia navázala na setkání s jejich delegací, které proběhlo v dubnu v Liberci. Kromě jednání s vedením kraje u nás tehdy ukrajinští podnikatelé navštívili několik firem a získali nové kontakty. Ve spolupráci bychom měli zájem pokračovat uzavřením memoranda, které už stanoví konkrétní oblasti spolupráce, jež budou prospěšné pro obě strany,“ dodává hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Vinnytská oblast má rozlohu 26.500 km2, leží ve středu Ukrajiny, asi 260 km jihozápadně  od Kyjeva. V oblasti zaměřené převážně na zemědělství a zpracovatelský průmysl žije 1,6 miliónu obyvatel.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky