Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Budova kraje se zahalí do tmy a upozorní na změny klimatu

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 26. 03. 2021 13:20
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Liberecký kraj se zhasnutím budovy krajského úřadu připojí ke kampani Hodina Země. Ta poukazuje na klimatické změny a plýtvání energiemi. Kromě sídla kraje se v sobotu 27. března od 20.30 do 21.30 mohou ponořit po celém světě do tmy památky, úřady nebo ulice.

„Liberecký mrakodrap se zahalí do tmy na 60 minut. Velmi rádi podpoříme naši krásnou planetu alespoň tímto symbolickým gestem. Musíme si uvědomit, že je potřeba na ni brát ohled. Kampaň vnímám jako prostor pro zamyšlení každého jedince nad stavem Země a tím, co pro ni jako lidé můžeme udělat a jak ji ochránit,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Klimatický systém planety se razantně mění. Svůj významný podíl na tom mají fosilní paliva.  „Je zde velký prostor pro kraje, města i vesnice. Mírnit dopady klimatické změny můžeme i snížením spotřeby energie, rozmyslet si, jestli opravdu musíme svítit, mít zapnutý počítač nebo třeba topit na více než 20 °C. Při přípravě strategických plánů je třeba se zaměřit na využívání obnovitelných zdrojů energie a minimalizovat spotřebu energie z fosilních paliv na bázi uhlíku,“ vysvětlil radní pro resort životního prostředí a zemědělství Václav Židek.

Šetřit se zdroji energií může každý. Kampaň Hodina Země je dobrou příležitostí začít. Jednotlivci i rodiny mohou prožít určenou hodinu při svíčkách a vypnout všechna nepotřebná světla. První ročník se uskutečnil v roce 2007 v Sydney v Austrálii, kdy na hodinu zhasla budova australské opery. Během let se tato úspěšná akce rozšířila do celého světa. Od roku 2010 se připojuje i Česká republika. Přidat se může kdokoli – skupiny i jednotlivci.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky