Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Děti se seznamují s přírodou a myslivostí. I díky podpoře kraje

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 10. 06. 2022 14:31
  • Rozvoj
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Kdo je to myslivec a co je to myslivost? Jaká je myslivecká hantýrka? Jak se v přírodě chovat a co v ní naopak nedělat? Na tyto a mnohé další otázky odpovídá projekt pro děti ze základních škol, který uchystal myslivecký spolek Boženice z Hodkovic nad Mohelkou. Podpořil jej i Liberecký kraj.

Nese název Výpravy za myslivostí. „Často se setkáváme s tím, že lidé mají na myslivce negativní názor. Těmito aktivitami bychom to už u dětí v útlém věku rádii změnili. Chceme jim přiblížit myslivectví, přírodu a především její ochranu. Projekt se dělí na dvě části, teoretickou a praktickou. Na podzim jsem s dětmi absolvovala workshopy ve škole. Na to, co se tam dozvěděly, navazuje nyní výlet do přírody, během něhož si prověří, jestli si z našeho podzimního povídání něco zapamatovaly. Na trase plní úkoly a spolu si povídáme o přírodě, o životě zvěře, o ekologii a dalších souvisejících tématech,“ uvedla Jana Volfová, předsedkyně spolku Boženice.

Jde o pilotní projekt, který spolek spustili v loňském roce. „Začínáme pozorovat, že o něj začíná být velký zájem. Kromě radostínské školy ještě máme rozpracovanou školu v Jenišovicích a jednáme se školou v Hodkovicích nad Mohelkou. V trochu jiné formě nabízíme tento projekt také v domech seniorů,“ uzavřela Volfová.

„Je důležité měnit pohled veřejnosti na myslivost. Myslivci jsou zastřeni mrakem zkreslení, v dnešní době jsou dobře obhajitelné minimálně dvě funkce myslivosti. Jedná se o regulaci počtu zvěře v urbanizované krajině bez dostatku dravců a šelem. Druhá funkce je udržování dobrého zdravotního stavu zvěře. Ovšem zájem mladých o myslivost klesá a je potřeba vysvětlovat o čem tento obor lidské činnosti skutečně je a má být,“ dodal Václav Židek, radní pro životní prostředí a zemědělství.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky