Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Děti z mateřských a základních škol se učí žít bez odpadů

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 11. 06. 2018 00:00
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Jak příjemně žít a nezanechávat za sebou hory odpadků se učí děti ze základních a mateřských škol ve STŘEVLIKu v Hejnicích. Společný česko-německý projekt inicioval rezort životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova Libereckého kraje ve spolupráci s Landkreis Görlitz. Na projektu se společně podílely organizace STŘEVLIK, p.o. na české straně a Regiebetrieb Abfallwirtschaft a Centrum ochrany přírody Žitavských hor z Německa.

„Všichni víme, že třídění odpadu je velmi důležité. Vyhodit odpad do správné nádoby by mělo být dnes již standardem. Do budoucna je ale potřeba, aby se množství odpadu, byť roztříděného, především snižovalo. Spousta věcí se zbytečně stává odpadem, ačkoliv by se daly ještě využít,“ uvedl Jiří Löffelmann, člen Rady Libereckého kraje zodpovědný za rezort životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova.

Témata, která byla vybrána, se dětí přímo dotýkají. Snížení množství odpadu by jim mělo dávat smysl. Všechno se točí kolem dětí, jejich života a hlavně hraček. Do STŘEVLIKu děti přijedou na loutkové divadlo o holčičce Amálce a dlouhé cestě jejích hraček. S dalšími třemi navazujícími bloky už STŘEVLÍCI přijedou do školky, aby děti nemusely tolik cestovat. Ve školce si potom vyzkouší vlastnoruční výrobu loutky a přijdou na to, co s hračkou, kterou už nechtějí.

„Je jenom na nás, abychom si vybrali, jaké množství odpadu budeme produkovat. Staré autíčko může někomu udělat spoustu radosti, pokud neskončí v koši. Je to vlastně docela jednoduché – stačí u toho života trochu přemýšlet a nemyslet jen na sebe,“ vyjádřil smysl environmentální výchovy ředitel STŘEVLIKu Martin Modrý.

V programech účinkují i živé žížaly z vermikompostérů. Pomáhají proměnit zbytky ovoce a zeleniny, které by se jinak staly nežádoucím odpadem, na výborné hnojivo pro rostliny. Třeba vyluhovaný sáček od čaje může být odpadem a skončit v popelnici. Nebo může být hnízdem, do kterého žížaly rády kladou svá vajíčka.

Dojmy z jednoho z prvních programů shrnula paní Štrumfová, vedoucí učitelka z mateřské školy ve Ferdinandově: „Projekt se nám velmi líbil, pohádka k tématu byla moc pěkná. Děti se aktivně zapojovaly do her, seznámily se s tím, že ne vše patří do odpadu a dá se i jinak zužitkovat. Děti si samy vyrobily loutku z odpadového materiálu a zahrály s ní rodičům divadlo.“

Bližší informace o možnostech zapojení do projektu získají mateřské školy na semináři sítě MRKVIČKA 14. června 2018 v Hejnicích nebo na internetu na www.strevlik.cz/odpady.

Projekt Předcházení vzniku odpadů v Libereckém kraji a okresu Görlitz je financován z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Programu spolupráce na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko 2014–2020, ze státního rozpočtu ČR a z rozpočtu Libereckého kraje.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky