Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dny GIS Liberec 2015 – Liberec ožije mapami, program se poprvé koná na dvou místech

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 16. 11. 2015 13:18
  • Rozvoj
  • Školství
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Již 15. ročník jedné z nejpopulárnějších akcí v Libereckém kraji, Dny geografických informačních systémů (GIS), se uskuteční ve dnech 18. – 20. listopadu v Liberci. A to hned na dvou místech – v novém pavilonu G Technické univerzity a Krajské vědecké knihovně.

Třetí listopadový týden tradičně patří celosvětovému týdnu geografického uvědomění, jehož součástí jsou i dny GIS. Letošní ročník je věnovaný tématu vody kolem nás. Připomeneme 5. výročí katastrofálních povodní na Liberecku v roce 2010 a budeme se zabývat problematikou využití map a geografických informačních systémů při řešení povodní a sucha. Záštitu nad akcí převzali hejtman Libereckého kraje Martin Půta a děkan Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické doc. RNDr. Miroslav Brzezina, CSc.

Program v nové budově G v kampusu Technické univerzity v Liberci zahájí ve středu 18. listopadu v 10:00 hodin za Liberecký kraj radní pro školství Alena Losová.

Pro školy jsou připravené hodinové vzdělávací bloky, během kterých se žáci pobaví s experty jednotlivých institucí a studenty geografie Technické univerzity. Ti jim hravou a badatelskou formou představí svou práci, stejně jako nejnovější trendy v tvorbě digitálních map a používání dalších geografických technologií. Celá akce je volně přístupná veřejnosti, která tak dostane i příležitost navštívit nové prostory budovy G v kampusu Technické univerzity v Liberci, kde akce proběhne.

Mezi doprovodné akce bude patřit seminář využití tabletů ve výuce zeměpisu, výstava fotografických prací žáků Libereckého kraje, podvečerní přednášky odborníků a představení tématu geoher. Návštěvníci si na desítkách počítačů vyzkouší práci s ne zcela obvyklými webovými mapami. Žáci libereckého Gymnázia F. X. Šaldy budou návštěvníky učit využívat webové mapy pro nalezení autobusového spojení v Liberci, nejbezpečnější cesty na kole nebo hledání odpovědí na otázky jak vypadala krajina okolí Liberce před 150 lety.

Odborníci krajského úřadu a libereckého magistrátu návštěvníkům vysvětlí a prakticky předvedou, jakým způsobem se využívají mapy a prostorové informace při plánování stavby nové přehrady, na co je třeba myslet při budování cyklostezky podél řeky nebo kolik nás stojí povodně.

Vědci z katedry geografie a aplikované matematiky liberecké univerzity budou na velké podlahové mapě řeky Nisy ukazovat, jaká města na jejím toku vznikla. S pomocí tabletů a interaktivní mapy povodí Nisy si návštěvníci najdou indicie potřebné k správnému pojmenování leteckých snímků vybraných míst. Také se pokusí nalézt souvislost mezi vodou a migrací lidí v jednotlivých částech světa.

Program v Krajské vědecké knihovně v Liberci zahájí ve čtvrtek 19. listopadu od 9:00 za Liberecký kraj náměstek hejtmana Josef Jadrný.

Na půdě Krajské vědecké knihovny je pro školy a širokou veřejnost připraven bohatý program. Zde dostanou prostor geohry, které nám znovu dokážou, že mapy nám nejen slouží, ale mohou i bavit. Po roce si bude možné opět vyzkoušet deskovou mapovou hru Země démonů, zažít virtuální realitu prostřednictvím brýlí Oculus Rift, poznávat vůně dalekých krajů na Mapě vůní, vyzkoušet další GEOzábavy – geohrátky, geohru a otestovat své znalosti při mapových geohádankách. Kdo rád maluje, může se přidat k malovací štafetě a spolutvořit rekordně velkou malovanou mapu. Nabídneme Vám vodu “naživo”. Na unikátních demonstračních zařízeních se mohou žáci a studenti přesvědčit, že voda může vařit i za studena. Poučíme je, jak se neutopit pod jezem při letních výpravách. Na vlastní oči uvidí, jak se vlastně vytvoří v řece výmoly, jak proudí sedimenty a jak dochází k zanášení koryt. Kromě čtvrteční sekce určené zejména pracovníkům povodňové ochrany je akce určena veřejnosti.

Informace o úplném programu naleznou zájemci o mapy a moderní geografické informační systémy na www.dnygis.cz a http://geoportal.kraj-lbc.cz/

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky