Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Farma větrných elektráren Andělka začne dodávat proud, polepší si i Višňová

Mgr. Langer Jiří

  • 30. 07. 2013 11:59
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Úspěšně dokončenou stavu Farma větrných elektráren Andělka ve Višňové na Frýdlantsku slavnostně otevřou 1. srpna v 10 hodin. Zahájení provozu se zúčastní hejtman LK Martin Půta, náměstek hejtmana LK Josef Jadrný, starostka Višňové Vladimíra Erbanová, jednatel společnosti WSB Andělka s.r.o. Stanislav Buchta a další hosté, včetně starostů z Frýdlantska.

„Obec má s provozující firmou uzavřenu smlouvu o poskytnutí finančního daru. Při kolaudaci jsme obdrželi na účet milión korun, a dále z každé větrné elektrárny každý rok sto tisíc,“ prozradila starostka s tím, že stavba je povolena do roku 2036.

„Navíc do všech domácností v Andělce, stálých i chalupářů, společnost nechala nainstalovat zdarma satelity pro nerušený příjem televizního signálu,“ doplnila

Projekt Farma větrných elektráren tvoří 6 větrných elektráren od německého výrobce, firmy REpower. Na lokalitě již stojí dříve povolená jedna větrná elektrárna typu Enercon E-70, jejíž dvě o něco menší verze byly před pár lety realizovány v obci Jindřichovice pod Smrkem, kde do dneška bezproblémově slouží.

Elektrárna REpower - jedná se o větrnou turbínu s výkonem 2050kW, která je poháněna třílistovým rotorem o průměru 92,5m. Ten je spolu se strojovnou, tzv. gondolou, nesen ocelovým stožárem o celkové výšce 100m. Jednotlivé větrné elektrárny jsou spolu propojené podzemní kabeláží a díky dálkovému podzemnímu kabelu bude veškerá vyrobená energie odvedena do veřejné sítě, provozované firmou ČEZ Distribuce a.s.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky