Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Geopark UNESCO Český ráj se rozrostl o skalní sruby i břidlicové lomy

04. 01. 2021

Rozšíření Geoparku UNESCO Český ráj o významné geologické lokality na Mnichovohradišťsku, Železnobrodsku a Novopacku schválila na svém prosincovém online zasedání Rada globálních geoparků UNESCO. Nová rozloha geoparku tak nyní činí 833 km2.

Na Mnichovohradišťsku se jedná především o takzvané skalní sruby, paleokoryto řeky Jizery a vrch Káčov, na Železnobrodsku jde zejména o fylitové lomy s výskytem ichnofosílií a fosílií, v nichž se dřív těžila pokrývačská břidlice. V místech kontaktu metamorfovaných hornin a žuly se zde vyskytuje metadiabas, který byl již v mladší době kamenné těžen pro výrobu kamenných seker. Archeologové nacházejí tyto sekery až do vzdálenosti 500 kilometreů. Na Novopacku sae území rozšířilo o okolí potoka Zlatnice, které bylo od 16. do 19. století oblastí těžby zlata.

„Tato území se nacházejí mimo centrální oblast Geoparku, kde další zvyšování turistické zátěže není už žádoucí. Nově přidaná území rozšíří nabídku cestovního ruchu a pomůžou tak i místním podnikatelům," uvedla ředitelka společnosti Geopark Český ráj Blanka Nedvědická.

Geopark Český ráj byl pro své mimořádně cenné přírodní, geologické a krajinné hodnoty v roce 2005 zařazen do Evropské sítě geoparků a o 10 let později se jako jediný v České republice stal členem Globální sítě geoparků UNESCO. Spravuje jej nezisková společnost Geopark Český ráj, o.p.s..

TZ: Geopark Český ráj

Jan Mikulička
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324

nemáme peníze, tedy za co sekat

Zadejtevcbcvb text

ghjhgjghjh

Zadejte text