Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj má dalších šest oceněných regionálních potravin

Mgr. Langer Jiří

  • 06. 10. 2014 17:30
  • Rozvoj
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Dalších šest pochoutek z Libereckého kraje, které zaujaly svou výjimečnou kvalitou a chutí, se může pyšnit značkou Regionální potravina 2014. O tuto značku, která je zárukou místního regionálního původu, se letos ucházelo 56 produktů od 21 výrobců. O titul soutěžili v devíti kategoriích. Nejsilnější zastoupení měly masné a pekařské výrobky.

Ocenění si producenti převzali na 8. ročníku Dne regionálních potravin Libereckého kraje v pátek 3. října na náměstí Dr. E. Beneše v Liberci. Slavnostního zahájení se zúčastnil vedle místopředsedy Regionální agrární rady LK Roberta Erlebacha a dalších hostů také náměstek hejtmana LK Josef jadrný a radní Alena Losová a Ivana Hujerová.

Cílem soutěže je podle Roberta Erlebacha podpora a propagace malých a středních zemědělců a producentů potravin. Pro spotřebitele je značka zárukou, že jde o produkty, které jsou vyrobeny převážně z místních surovin.

Prestižní označení kvality a regionálního původu nově ponese Šunkový salám RETRO od firmy Folda, sýr Cihlovka z mlékárny Tompeli Tomáše Pelikána, BIO kozí mléko pasterované z farmy Josefa Pulíčka nebo RACIO Trhadlo z JVS Semilské pekárny. Ocenění získala letos i BIO jablečná šťáva s muchovníkem olšolistým. Nápoj vyrábí rodinná farma Jana Vericha v Turnově. Mošt je bez přídavku cukru, vody či jakékoliv chemie.

Regionální potravinou je také pastovaný Český med z Podještědí. Jeho výrobce Jiří Vomáčka zaručuje, že se jedná o čistý přírodní produkt bez jakýchkoliv dalších přidaných látek. Pastování medu probíhá pomocí pravidelného míchání, díky kterému med získá formu pomazánky, která už svojí konzistenci nemění. Výhodou této úpravy medu je tedy snadná roztíratelnost.

Všechny oceněné produkty mohli návštěvníci Dne regionální potraviny Libereckého kraje na místě ochutnat a osobně se setkat s jejich výrobci. Součástí prodejní výstavy byl také doprovodný program, v němž mimo jiné vystoupil herec a zpěvák Jiří Štědroň, Daniela Šinkorová nebo Bohemia Universal Band.

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky