Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj podpoří projekty v oblasti životního prostředí a zemědělství dotací přes 18 milionů korun

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 29. 12. 2021 09:38
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Liberecký kraj vyhlašuje pět dotačních programů na projekty, které mají pomoci životnímu prostředí a zemědělství. Vyčlenil na to ze svého rozpočtu částku přesahující 18 milionů korun. Dotace jsou určeny zejména na zadržování vody v krajině, péči o biotopy a zvířata, prevenci odpadů, ekologickou výchovu, včelařství a nově i podporu zemědělství a lokální produkce. Rozhodnutí krajského zastupitelstva, zda žadatelé uspěli, by mělo být známé do konce června.

„Došlo k úpravě struktury dotačního fondu v oblasti životního prostředí a zemědělství. Zavedli jsme nový program pro podporu menších zemědělců a lokální potravinářské produkce. Financování enviromentální výchovy se také změnilo, částečně je z dotačního fondu, ale větší část financování tohoto sektoru se bude soutěžit. Přitom jsme zachovali podporu pro všechny dříve podporované oblasti, které přispívají ke zlepšování stavu krajiny a přírody v Libereckém kraji. Pokud budou žadatelé potřebovat pomoci s vyplněním, jistě se můžou obrátit na úředníky Libereckého kraje nebo přímo na mě,“ uvedl Václav Židek, člen rady kraje pro resort životního prostředí a zemědělství.

Přehled jednotlivých programů:

8.1 Podpora environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (celkem 1.400.000 korun) se zaměřením na činnost regionálních ekocenter, škol a informačních center. Příjem žádostí bude od 1. 2. do 28. 2. 2021. V roce 2021 kraj z tohoto programu podpořil například provoz informačního centra u rybníku Věžák v Českém ráji, které připravilo výstavu a osvětové akce pro veřejnost.

8.2 Podpora ochrany přírody a krajiny (celkem 3.000.000 korun) se zaměřuje na krajinářsky významnou zeleň, drobné památky, péči o biotopy, záchranné programy a útulky. Za peníze z tohoto programu se v minulosti například ošetřily Jeřmanické lípy nebo obnovil křížek s Beránkem v Horní Řasnici.

8.3 Podpora zemědělství, včelařství a lokální produkce (celkem 3.000.000 korun) bude směřována na výměnu starých úlů za nové, které mají výrazně větší efektivitu léčení. V zemědělství budou podporovány projekty s odpovědným přístupem k přírodě a krajině a v oblasti lokální produkce se podpora soustředí na zemědělce, kteří zpracovávají vlastní produkci, a na potravináře či výrobce krmiv, kteří prodávají své výrobky koncovým zákazníkům v místě produkce a tím přispívají k udržení a zlepšení kvality života na venkově.

8.5 Podpora předcházení vzniku odpadů a využití bioodpadů (celkem 2.000.000 korun) na vznik a provoz tzv. RE-USE center, bezobalových prodejen, opraváren, pořízení kompostérů, gastrokompostérů či štěpkovačů a dalších aktivit podporujících předcházení vzniku odpadů. V letošním roce kraj z tohoto programu podpořil například nákup zahradních kompostérů pro občany a vermikopostéru pro školu v Čisté u Horek.

8.6 Podpora retence vody v krajině (celkem 9.500.000 korun) pro protierozní opatření, vodní prvky v krajině i modro-zelená opatření v obcích. Často se jedná o kombinaci tůní, zadržení dešťové vody a dalších prvků, které vedou ke zpomalení odtoku, zlepšení mikroklimatu a biologické i estetické hodnoty místa. V roce 2021 se za finanční prostředky z tohoto programu například vybudovaly malá vodní nádrž a tůně pro zadržení vody a podporu biodiverzity na Světlé v k. ú. Hřensko nebo se dokončil projekt Vracíme vodu lesu v Libereckém kraji.

Konkrétní informace jsou na dotačním webu kraje: https://dotace.kraj-lbc.cz/zivotni-prostredi-a-zemedelstvi

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky