Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj vyhlásí speciální dotační program na zmírnění následků sucha v lesích

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 03. 02. 2016 11:10
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Extrémně suché a teplé počasí v loňském roce negativně ovlivnilo stav lesů v kraji, došlo ke značnému úhynu obnovených lesních porostů. U lesních kultur založených v roce 2015 úhyn dosáhl 35 %. Sucho se podepsalo i u kultur založených v letech 2013 a 2014 (odhadem 15-20 %). Liberecký kraj proto ke zmírnění následků vyhlásí speciální dotační program.

Youtube video

Průvodním jevem klimatického extrému je i náběh kůrovcové kalamity ve smrkových lesích. Smrky jsou výrazně oslabené. V současné době mají pouze 3 - 4 ročníky jehlic, oproti standardním 6 – 7. Je velmi pravděpodobné, že na jaře 2016 dojde ke kalamitnímu šíření kůrovců a plošnému úhynu smrkových lesů. Tomuto scénáři by mohlo zabránit pouze chladné a deštivé počasí v průběhu celého vegetačního období v roce 2016. Již v září a říjnu 2015 byl zjištěn prudký nárůst uhynulých smrků. Meziročně se jedná o sedminásobný nárůst.

Liberecký kraj ke zmírnění následků sucha připravuje vyhlásit speciální dotační program.

Navrhovaná opatření:

1. Dotace na opakovanou obnovu uhynulých kultur. Dotace bude sazbová na každou použitou sazenici.

2. Dotace na preventivní opatření proti šíření kůrovců. Zde se jedná zejména o instalaci a asanaci tzv. lapáků, což jsou pokácené a odvětvené smrkové kmeny, které lákají namnoženou populaci kůrovce a chrání tím stojící stromy.

„V současné době byly pro tento účel vyčleněny zvláštní prostředky ve výši 2,5 mil. Kč. Vlastní pravidla programu chceme vyhlásit v březnu,“ říká náměstek hejtmana pro životní prostředí a zemědělství Josef Jadrný.

K informování vlastníků lesů zorganizuje Liberecký kraj celkem tři semináře (17. 2. v Liberci, 18. 2. v Semilech a 25. 2. v České Lípě).

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky