Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Krajské investice do zadržování vody v krajině úspěšně pokračují, neomezil je ani koronavirus

23. 07. 2020

Více než 14 miliony korun ze svého dotačního fondu kraj v letošním roce podpoří projekty samospráv, firem, spolků i individuálních žadatelů, které jsou zaměřené na zadržování vody v krajině. Kraj obdržel do poloviny května celkem 34 žádostí o dotaci. Krajské zastupitelstvo na svém jednání 23. června letošního roku schválilo podporu pro 23 z nich.

„Ráda bych zdůraznila, že se nic nemění, přestože deštníky vytahujeme v posledních týdnech častěji, než je nám možná příjemné, a na Frýdlantsku byly dokonce záplavy. Boj se suchem je stále na pořadu dne. Navýšení dotačního programu na podporu retence vody v krajině z 8 na více než 11 milionů korun v lednu tohoto roku považuji pořád za krok správným směrem,“ uvedla statutární náměstkyně hejtmana pro řízení ekonomiky, správy majetku a informatiky Jitka Volfová s tím, že tuto oblast neohrozí ani daňové propady kraje vzniklé v důsledku koronavirové krize.

Navíc se z loňských peněz na podporu retence vody v krajině nepodařilo vyčerpat 3,1 milionu korun, protože u čtyř podpořených projektů nedošlo k podpisu smlouvy kvůli nedoloženému  stavebnímu povolení. Kraj proto tuto částku přesunul do roku 2020.

„Mezi schválenými projekty jsou například obnova mlýnského rybníku v jabloneckém Kokoníně, vytvoření dvaceti tůní v České Vsi nebo vybudování užitkového vodovodu pro městský park a koryta potůčku v Turnově. Třiadvacet schválených projektů si rozdělí, pokud splní všechny podmínky, celkem 14,1 milionu korun,“ dodal Jiří Löffelmann, člen rady kraje pro resort životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova.

Podpořené projekty pomáhají udržet ekologickou stabilitu krajiny. Důležité je ale rovněž šíření informací o problematice sucha. „Stále proto platí, že odborné poradenství v oblasti zadržování vody v krajině poskytuje zájemcům zdarma Agentura regionálního rozvoje Libereckého kraje. Na základě smlouvy, kterou má s krajem uzavřenou, dělá také osvětu a podporuje konkrétní opatření a projekty omezující negativní dopady sucha,“ doplnil radní Michal Kříž, který má na starosti řízení resortu hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování. 

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307
Mobil: 770134419

nemáme peníze, tedy za co sekat

Zadejtevcbcvb text

ghjhgjghjh

Zadejte text