Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kreslíř Petr Urban a umělečtí sprejeři podpořili na happeningu Mezinárodní den rolníků

Mgr. Langer Jiří

  • 18. 04. 2013 13:17
  • Životní prostředí

Sdílet článek

 

Jak upozornit na celosvětový problém a zároveň se bavit? Ideální představu o tom mají studenti jablonecké Střední uměleckoprůmyslové školy. Unikátním pouličním happeningem upozornili 17. dubna, tedy na Mezinárodní den rolníků, na světový trend, který se týká každého.

Tiskové konference  v liberecké ZOO se zúčastnil na pozvání jejího ředitele Davida Nejedla také náměstek hejtmana pro životní porstředí a zemědělství Josef Jadrný.

 “Je potěšitelné, když někdo upozorní, a ještě takovým zajímavým způsobem, na problémy drobných zemědělců a udržitelný způsob produkce a konzumace potravin, které mají zásadní vliv na ekonomiku, sociální soudržnost  i životní prostředí,” řekl Josef Jadrný s tím, že především jde o země tzv. třetího a čtvrtého světa.

Happening v Česku prostranství se uskutečnil před libereckou Plazou.  Ke street-artu obě organizace pozvaly kreslíře Petra Urbana, výtvarníka Detlefa Pötsche a studenty jablonecké Střední uměleckoprůmyslové školy a Vyšší odborné školy. V rámci happeningu se tak napříč čtyřmi městy symbolicky spojilo na čtyřicet výtvarníků – sprejerů, kteří před zraky veřejnosti na dřevěný panel (120 x 70 cm) s obrysy zebu (zdomácnělý skot chovaný v polopouštních a stepních oblastech) výtvarně převedli své nápady, představy a názory k problematice globálních změn a života drobných farmářů a pastevců. Inspirací jim byl dokument, natočený v roce 2012 VSF Europa, Small Scale Farming and Climate Change, který zhlédli krátce předtím. Zhotovená díla byla v týž den nasnímána a zaslána mezinárodní odborné porotě. Plátna se poté přesunou do ZOO Liberec, resp. Lidových sadů. Všechna výtvarná díla budou v dalších týdnech přepravena do Bruselu a následně vystavena v prostorách Evropského parlamentu.

Kromě výtvarné činnosti mohli kolemjdoucí načerpat informace k uvedené problematice nebo si vyzkoušet dojení skotu na speciálním trenažeru, který na akci zapůjčila Střední škola hospodářská a lesnická Frýdlant.

Akci pořádala VSF Europa ve spolupráci s italským sdružením URBAN CONTEST „21 grammi“ v týž den jen ve čtyřech evropských zemích, resp. městech: v Římě, Lyonu, Bruselu a Liberci.  A připojila organiizace Veterináři bez hranic (VSF) Česká republika a také ZOO Liberec.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky