Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Lesy ČR otevřely v Jizerských horách u Smědavy novou lesní cestu a u Raspenavy geologickou stezku

Mgr. Langer Jiří

  • 10. 10. 2013 13:03
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Lesy České republiky, s. p., v těchto dnech v Jizerských horách v Libereckém kraji otevřely pro návštěvníky Jizerek v blízkosti Smědavy zcela novou, 420 metrů dlouhou lesní cestu, a také geologickou stezku v Raspenavě.

Nová lesní cesta vhodně propojuje dvě vůbec nejnavštěvovanější místa Jizerek a to jizerskohorské rašeliniště Na Čihadle a rozcestí Na Kneipě.

„Tato místa dosud spojovala cesta pouze jedna, která však již kapacitně nestačila pojímat stále se zvyšující množství turistů. Lesy ČR na vybudování nové cesty vynaložily z vlastních zdrojů tři čtvrtě milionu korun.  Nová cesta bude návštěvníkům hor sloužit během celého roku, v zimě ji mohou využívat i milovníci běžeckého lyžování při putování po trasách Jizerské magistrály,“ říká ekonomický ředitel Lesů ČR Michal Gaube, pověřený současně řízením LČR.

Lesy ČR investují v Jizerských horách nemalé finanční prostředky také do oprav stávajících lesních cest, které mají ve své správě.  Jen v letošním roce se v Jizerských horách podařilo opravit lesní cesty v celkové délce 130 kilometrů.

Lesní cesty jsou cesty účelové a primárně, v souladu s lesním zákonem, slouží k zabezpečení veškeré provozní činnosti lesního hospodářství. Díky vstřícnému přístupu Lesů ČR a také dobré spolupráci například s Klubem českých turistů však mnohé lesní cesty využívají také návštěvníci lesů pro své volnočasové a rekreační aktivity, například v rámci turistiky nebo cyklovýletů. Na lesní cesty stejně jako do lesa obecně je dle ustanovení lesního zákona zakázán vjezd motorovým vozidlům. Při pohybu na lesních cestách je veřejnosti v souvislosti s možným lesním provozem doporučováno dbát zvýšené opatrnosti.

Geologickou stezku v Raspenavě  tvoří dvanáct kamenů

Novou geologickou stezku otevřely v minulých dnech v Raspenavě Lesy ČR. Tvoří ji 12 hornin, které úzce souvisí s Jizerskými horami. Sloužit má především dětem a studentům ze základních a středních škol.

Stezka vytvořená Štěpánkou Mrázovou z České geologické služby a Otto Kučerou z Lesů ČR vede  podél cesty u chaty Zátiší, na žlutě značené trase z Frýdlantu na Skalní hrad. Je tvořená dvanácti nerosty a horninami z Jizerských hor, které jsou pro ně nejtypičtější, kromě pyrhotinu, jehož výskyt je u nás spíše říká spoluautor stezky Otto Kučera z Lesů ČR.

Každý z kamenů je na stezce opatřen plastovou cedulkou s příslušnými informacemi. Nejstarší horninou na geologické stezce je žula. Stezka přišla Lesy ČR na zhruba sto tisíc korun, každý z kamenů je na vrchu vybroušen, aby byla vidět jeho struktura.

 

KONTAKT: Zbyněk Boublík, Tiskový mluvčí Lesů ČR, Tel.: +420 724 813 301, E-mail: Boublik@lesycr.cz

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky