Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj podpoří 17 miliony projekty na zadržování vody v krajině, ochranu přírody, ekovýchovu a prevenci vzniku odpadů

Mgr. Andrea Fulková

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 25. 06. 2021 13:36
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Desítky obcí, škol, neziskových organizací a dalších žadatelů získaly podporu ve výši 17 milionů korun na projekty v oblasti zadržování vody v krajině, ochrany přírody, ekovýchovy a prevence vzniku odpadů. I přes nepříznivé období koronavirové krize byl letos v tomto dotačním fondu rekordní objem finančních prostředků.

Největší část peněz putuje na retenční opatření v krajině a zeleno-modrá opatření v sídlech. V Mimoni díky tomu obnoví zámeckou tůň, v Semilech vybudují retenční nádrž pro zachycení dešťové vody ze silnice a v Dubnici se mohou pustit do vytvoření mokřadního areálu se soustavou tůní, dřevěných povalových chodníčků a osvětových tabulí. „Na opatření pro zadržení vody v krajině jde více než 12 milionů korun. Podporu získají nejen obce a místní environmentální organizace, ale i zemědělci, které je nejčastěji využijí na vytváření tůní, zakládání mezí, výsadbu remízků a další protierozní opatření. Mezi podpořenými jsou ale i projekty na zadržování vody v lesích,“ říká radní pro resort životního prostředí a zemědělství Václav Židek.

Zelenou dostaly i projekty k ochraně ohrožených druhů živočichů a rostlin, péči o cenné přírodní biotopy, opravy božích muk, křížků a dalších drobných památek v krajině. Podpořen byl například projekt Ptačího parku Mnišské louky, kosení řady orchidejových luk či ošetření památných stromů. 

Školy a ekocentra mohou díky podpoře z rozpočtu Libereckého kraje realizovat terénní ekovýchovné programy, osvětové EKOdny, vytvářet naučné stezky anebo přírodní školní zahrady.

Kraj nezapomíná ani na prevenci vzniku odpadů, jejich opětovného použití a podporu sběru i využití bioodpadů. Z dotačního fondu dá na tyto projekty více než 1,1 milionu korun. V Kravařích a v Chrastavě proto mohou vzniknout nová RE-USE centra, v Liberci budou rozšířeny bezobalové prodejny. Podpořen je i provoz veřejné šicí dílny a v Jablonci vyzkouší provoz komunitního kompostéru.

„Liberecký kraj je neodmyslitelně spjat s nádhernou přírodou, zachovaným krajinným rázem a vysokou kvalitou životního prostředí. Proto je environmentální oblast jednou z priorit dotačního fondu,“ doplnil radní Židek.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky