Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj podpoří projekty ekologického vzdělávání. Šest organizací si rozdělí tři miliony

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 07. 04. 2022 12:18
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Ekologickou výchovu a osvětu dlouhodobě a systematicky podporuje Liberecký kraj, jehož zastupitelstvo schválilo loni na podzim koncepci environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty pro období 2021–2030. Nyní krajští radní schválili poskytnutí účelové dotace z rozpočtu odboru životního prostředí a zemědělství na podporu spolupráce s poskytovateli environmentální výchovy.

„Cílem podpory těchto strategických partnerů je posílit personální stabilitu organizací, které v kraji zajišťují environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu, naplnit cíle koncepce schválené zastupitelstvem a v neposlední řadě dosáhnout toho, aby bylo území kraje rovnoměrněji pokryto službami poskytujícími tento druh vzdělávání a výchovy,“ uvedl Václav Židek, krajský radní pro resort životního prostředí a zemědělství.

O strategické partnerství s krajem projevilo zájem šest organizací, přičemž další s nimi budou spolupracovat subdodavatelsky. „Každý z těchto šesti partnerů vytvoří jeden či dva modelové celoroční ekovýchovné programy pro výuku ve škole, družině či v rámci volnočasových aktivit škol; celkem vznikne devět modelových celoročních programů ve spolupráci se školami ze sedmnácti oblastí obcí s pověřenými obecními úřady,“ doplnil Židek.

Mezi šest územních koordinátorů environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty, kteří pokryjí především oblast libereckého, západní část semilského okresu a okolí Brniště na Českolipsku, kraj rozdělí tři miliony korun.

Novoborský Dům dětí a mládeže Smetanka, příspěvková organizace, obdrží 246 tisíc korun. Mimo jiné je využije na školní ekovýchovný program Až vyrostu, spolupráci s mateřskými školami a projekt Stezka víly Smetanky. Obecně prospěšná společnost Geopark Ralsko získá 505 tisíc korun, mimo jiné na celoroční ekovýchovné programy Pilíře života a Stromy do škol či práci se zájmovým kroužkem Geolovci.

Zapsaný spolek Lewandulka z Liberce obdrží dotaci ve výši 316 tisíc korun. Chystá programy Příroda v koloběhu roku a Oslava koloběhu roku, stejně jako akci pro veřejnost nazvanou Síť pro rodinu. K Podralskému nadačnímu fondu ZOD Brniště poputuje 328 tisíc korun. I zde budou pracovat na vzdělávacích programech zaměřených na zemědělství a poznávání přírody; kromě toho spolupracují s dětskými domovy, speciálními a praktickými školami v regionu.

Pět set padesát tisíc korun získá Společnost pro Jizerské hory, o. p. s. Její modelový celoroční ekovýchovný program nese název Vyšetřování jizerskohorské katastrofy, v plánu jsou také pobytové programy v ekocentrech na Jizerce a v Hraběticích a ekoden na téma Vlci v Jizerských horách.

Pestrou paletu programů připravuje zapsaný spolek Středisko ekologické výchovy Český ráj, jenž obdrží 1.055.000 korun. Kromě vzdělávacích sérií Rok v přírodě a Semínko mezi řádky tu plánují veřejnou akci na téma Pestrá krajina, ve které chceme žít a vzdělávací vycházky do Českého ráje.

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky