Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nová asociace spojí české geoparky včetně Ralska a Českého ráje

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 01. 10. 2020 10:59
  • Magazín
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Asociace geoparků České republiky. Tak se jmenuje nový spolek, zapsaný k poslednímu zářijovému dni.  Posláním této organizace je ochrana životního prostředí, přírody a krajiny, především geologického bohatství České republiky, jeho výzkum, interpretace a prezentace jeho významu, podpora geoturismu, environmentální výchova a vzdělávání a zapojování veřejnosti, včetně dětí a mládeže do péče o geologické lokality. Zakladateli jsou Národní geopark Ralsko, Národní geopark Železné hory a Globální geopark UNESCO Český ráj. Na založení asociace se dále podílel i Národní geopark Podbeskydí, Národní geopark Kraj blanických rytířů a Národní geopark Broumovsko.

V rámci své hlavní činnosti Asociace geoparků bude zejména prosazovat společné zájmy členů v oblasti legislativní, finanční i informační u orgánů státní správy a samosprávy, v mezinárodních organizacích nebo u institucí Evropské unie. „O asociaci mluvíme již dva roky a konečně nastal ten správný čas. Asociace má zaštítit spolupráci geoparků v České republice, je to společný prostor pro realizaci aktivit a projektů, které nás budou spojovat,“ uvedla Lenka Mrázová, ředitelka Geoparku Ralsko.

„Máme již něco za sebou, například společné akce v rámci Týdne geoparků, vzdělávání průvodců pro všechny geoparky, školení v oblasti interpretace přírodního dědictví. Věříme, že asociace nám pomůže ke zvýšení profesionality geoparků a předávání si zkušeností,“ doplnil Jan Doucek, nově zvolený předseda Asociace.

Asociace bude velmi důležitou platformou pro spolupráci mezi geoparky u nás i v zahraničí a zajistí další posun v plnění poslání geoparků,“ sdělila Blanka Nedvědická, ředitelka Geoparku Český ráj.

Geoparky vyprávějí 4,6 miliard let starý příběh Země a procesy, které ji formovaly. Prezentují a interpretují historii naší planety a s ní spojené geologické a klimatické změny a také vývoj života. Ukazují vliv místního přírodního bohatství na ekonomický a kulturní rozvoj společnosti.

Na území České republiky leží devět národních geoparků: Barrandien, Broumovsko, Český ráj, Egeria, Kraj blanických rytířů, Podbeskydí, Ralsko, Vysočina a Železné hory. Geopark Český ráj jako jediný v republice pro svou výjimečnou geologickou, přírodní a kulturní rozmanitost obdržel v roce 2015 certifikát Globální Geopark UNESCO.

 

TZ: Asociace Geoparků ČR

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky