Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Označení Regionální potravina může používat dalších devět produktů z Libereckého kraje

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 13. 07. 2020 08:13
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Už pojedenácté se v Libereckém kraji soutěžilo o Regionální potravinu. O tuto prestižní značku, která je zárukou místního regionálního původu, se letos ucházelo 81 produktů od 24 výrobců. Soutěže o značku Regionální potravina se vyhlašují každoročně ve všech krajích České republiky. Přihlášený výrobek musí být vyroben v daném regionu a podíl místních surovin musí tvořit minimálně 70 procent. Hlavní složka musí být stoprocentně domácího původu. Základním předpokladem je samozřejmě vynikající kvalita.

Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Libereckého kraje 2020 těmto výrobkům:

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

1.

Masné výrobky tepelně opracované

Krůtí klobása PROMINENT

PROMINENT CZ s.r.o.

2.

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

Prase na citronech

Marek Piroch

3.

Sýry včetně tvarohu

KOZÍ SÝR PŘÍRODNÍ s česnekem

Farma pod Ještědem s.r.o.

4.

Mléčné výrobky ostatní

Farmářský rakytníkový jogurt

Farma Volavec s.r.o.

5.

Pekařské výrobky včetně těstovin

Učňovská houska

Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant, Bělíkova 1387,  

příspěvková organizace

6.

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

Borůvkovo tvarohový dort z Ralska

Ivana Jablonovská

7.

Alkoholické i nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné)

Prezidentský speciál 12°

Pivovar Volt s.r.o.

8.

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Český česnek z Podkrkonoší

Jan Hradecký

9.

Ostatní

Pasta v přepuštěném másle z medvědího česneku

Martina Papežíková

„Letos se nám sice přihlásilo méně výrobců, ale za to spoustu z nich bylo nových. To dokládá i fakt, že šest z devíti kategorií obsadili noví výrobci. Těší nás hlavně to, že i přes situaci, která všude panovala, se soutěž Regionální potravina uskutečnila“, uvedla regionální koordinátora Vladimíra Pachlová.

Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.

Výrobky za Liberecký kraj přihlášené do soutěže hodnotila komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců.

TZ: SZIF

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky