Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Pozvánka na exkurzi: Co přinesla Jizera aneb okénko do geologické minulosti Českého masivu

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 21. 05. 2021 10:29
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Sraz: 29. 5. 2021 (sobota) v 9:30 před Muzeem Českého ráje v Turnově

Cíl: Dolánky u Turnova; předpokládaný konec exkurze do 15:00, možnost návratu zpět do Turnova

Vzdálenost: exkurzní trasa do Dolánek a po Dolánkách 4 km, v případě procházky k Bartošově peci 8 km; přechody po zpevněný cestách, pohyb po štěrkopískovém břehu Jizery, v suti ve svahu.

Finanční náklady: žádné

Vybavení: pevná obuv, vhodné oblečení (dle počasí), svačina a pití, dobrá nálada, malé kladívko (není nutné), roušky nebo respirátory!!!s

Bezpečnostní opatření: účastníci budou mezi sebou dodržovat rozestupy min. 2 metry, každý účastník bude vybaven rouškou nebo respirátorem splňující zdravotnickou normu.

Výchozím bodem vycházky je budova Muzea Českého ráje ve Skálově ulici. Zde si prohlédneme mineralogickou sbírku. Od muzea se vydáme po modré turistické značce směrem na Dolánky. Projdeme kolem šperkařské školy, bývalých kasáren a vejdeme do turnovského parku. Něco si povíme o kvartérních pokryvech, ale při sestupu do údolí Jizery budeme již pozorovat horniny druhohorního stáří. V Dolánkách projdeme kolem Dlaskova statku, zamíříme k železničnímu přejezdu a nedaleko za ním (50 m) se rozkládá známý profil jizerským souvrstvím české křídové pánve. Profil si prohlédneme a vydáme se po modré turistické značce, která nás povede údolím Vazoveckého potoka. V případě kratší varianty se zastavíme u pramene Bezednice, pokud zvolíme delší variantu dojdeme až k Bartošově peci, kde si povíme o rozdílech mezi pseudokrasem a krasovým územím. Z údolí Vazoveckého potoka se vrátíme zpět do Dolánek, kde se vydáme po zelené turistické značce směrem ke Zrcadlové koze, podíváme se na pěnovcový vodopád pod Myšinou a na zpáteční cestě proběhne povrchový sběr zkamenělin, kterých se nachází v suťovištích pod stěnami požehnaně. Naši pouť Dolánkami zakončíme na štěrkopískových březích velké Jizery. Na základě hornin, minerálů, ale i pozůstatků po činnosti člověka (co přinesla Jizera) zkusíme zrekonstruovat jakými geologickými jednotkami, ale i místy, Jizera protéká, a sestavíme tak kompletní geologickou historii naší krajiny.

TZ: Mgr. Jan Bubal, geolog, a Ing. Blanka Nedvědická, ředitelka

Akce se koná s finanční podporou Libereckého kraje

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky