Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Regionální výrobek Libereckého kraje vyhrál Zlatý klas Země živitelky

Šírová Květa

  • 10. 09. 2013 13:14
  • Rozvoj
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Ručně vyráběný sirup Kitl Syrob Bezový zaujal odbornou porotu na největší zemědělské výstavě v ČR – Zemi živitelce. Porotci mu udělili hlavní cenu výstavy Zlatý klas s kytičkou.

 

O Zlatý klas s kytičkou soutěžily nejlepší vybrané exponáty, splňující navíc i náročná ekologická kritéria. Toto ocenění si za sirup Kitl Syrob Bezový letos odvezla firma Kitl s.r.o., výrobce medicinálních vín a sirupů z Jablonce nad Nisou.

 

Je to poctivý, hustý sirup vyráběný podle tradiční domácí receptury. Má vynikající chuť, je vhodný pro přípravu domácích limonád a k ochucení teplých i studených nápojů a koktejlů,“ popsal Syrob Jan Vokurka ze společnosti Kitl s.r.o., který si zároveň v sobotu na Krajských dožínkách převzal ocenění za vítězství v kategorii „Ovocná vína a medovina“ v soutěži Nejlepší výrobek Libereckého kraje z odvětví potravinářství – zemědělství 2013, kde uspěl s výrobkem Kitl medovina.

 

„Odborná porota Země živitelky posuzovala jak chuť a další vlastnosti Syrobu, tak kvalitu surovin, ze kterých se vyrábí a samotný postup jeho výroby,“ prozradil Vokurka s tím, že Kitl Syrob Bezový je navíc připraven z ručně sbíraných květů bezu černého. Proto jeho výrobci založili vlastní sad vyšlechtěných odrůdových bezů v BIO režimu. Rostliny jsou zpracovávány za studena, takže je Syrob bohatý na zdraví prospěšné látky.

 

Země živitelka je tradiční českobudějovický agrosalon garantovaný Ministerstvem zemědělství a Agrární komorou ČR. Jde o největší výstavu v zemědělsko-potravinářském sektoru v ČR. V rámci výstavy se každoročně koná soutěž Zlatý klas. Exponáty v pěti kategoriích posuzuje odborná porota sestavená ze zástupců Ministerstva zemědělství, odborného školství, výzkumných ústavů, kontrolních institucí zemědělsko-potravinářského komplexu a Výstaviště České Budějovice. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky