Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Regionální výstavu Svátek jablka v Pěnčíně navštívily stovky lidí

Mgr. Langer Jiří

  • 27. 10. 2014 16:54
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Liberecký kraj, Regionální agrární rada Libereckého kraje, OÚ Pěnčín, Spolek zahrádkářů Pěnčín, ZO ČSV Sychrov, Myslivecké sdružení Hlubočice a Svaz chovatelů okrasného ptactva ZO ČSCH Turnov II uspořádaly po dvouleté přestávce v Kulturním domě v Pěnčíně u Turnova  již čtrnáctý ročník výstavy ovoce, zeleniny, květin, okrasného ptactva a potravinářských výrobků z regionu.

Od 25. do 28. října navštívilo největší regionální ovocnářskou výstavu stovky lidí. V neděli 26. 10. spokojeným návštěvníkům po celé odpoledne vyhrávala cimbálová muzika Dušana Kotlára s malým houslovým virtuózem Milanem.

Akci doplňovaly expozice včelařských pomůcek a včelích produktů, přehlídka mysliveckých trofejí  a výstava desítek opeřenců -  od andulek po velké papoušky.

„Výstava ovoce Svátek jablka, na které lze zhlédnout až 300 jabloňových odrůd, patří mezi největší a nejreprezentativnější výstavy nejen v Libereckém kraji, ale i v Česku,“  zdůraznil radní pro životní prostředí a zemědělství Josef Jadrný za Liberecký kraj, jednoho ze spolupořadatelů.

Na prodejní výstavě se představili  významní pěstitelé ovoce i zeleniny z regionu, ale i třeba z Litoměřicka.

Nechyběla ani speciální  vánoční jablka s betlémskou hvězdou, letos k nim navíc přibyly na slupkách červených odrůd  i hvězdičky a srdíčka, například z místní Soukromé zemědělské farmy Hanzlových. (Obrázky (samolepky) se musejí na jablka nalepit těsně před sklizní, aby slunce zanechalo na slupce určený tvar jako u člověka při opalování.)

„Nálepka ale nesmí být  černá, jinak by se jablko mohlo upéci,“ s úsměvem upozornil Josef Kvapil.

Výstavu ke své prezentaci využili také místní výrobci potravin jako známé pěnčínské Řeznictví a uzenářství U Krejcarů, pekařství Koutný a regionální soukromý Pivovar Svijany.

„Opět byla tato akce  doplněna expozicí okrasného ptactva, včelařství, myslivosti a také  výrobků z jablek,“ připomněl jeden z pěstitelů jablek Josef Kvapil, jehož žena jako mnohé jiné  se zúčastnila i soutěže v pečení jablečných a jablkových pochoutek,  které mohli návštěvníci na místě ochutnat.

Myslivecké sdružení Hlubočice se vedle trofejí srnců, kanců, jelenů či muflona pochlubila i starým lišákem s fajfkou.

Na výstavě se prezentovaly také včelařské produkty vhodné ke zdravé výživě a kosmetice, a samozřejmě bylo lze ochutnat či koupit medovinu, pravý med nebo medové perníčky.

„Návštěvníci si také mohli odnést  cukrářské  a jiné recepty zákusků, jejichž základ tvoří ovoce, zejména jablka,“ doplnil Josef Kvapil s tím, že další výstava se uskuteční opět za dva roky.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky