Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Řemeslníci se sjedou do Turnova na tradiční trhy

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 27. 05. 2016 10:26
  • Rozvoj
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Turnov o víkendu patří již XXII. ročníku Staročeských řemeslnických trhů. Ve dnech 28. - 29. května se představí desítky řemeslníků. V rámci akce bude mimo jiné předáno ocenění Mistr tradiční rukodělné výroby Libereckého kraje.

Při přípravě letošního ročníku se organizátoři rozhodli částečně změnit výběr řemeslníků s cílem představit návštěvníkům především ty, kteří jsou držiteli certifikátů Nositel tradice lidového řemesla, Mistr rukodělné výroby a certifikátu Regionální produkt z jednotlivých oblastí České republiky – Jizerských hor, Krkonoš, Vysočiny, Polabí, Šumavy, Máchova kraje, Beskyd. Představí se i řemeslníci z Českého ráje a výrobci ze sdružení, která dobrou rukodělnou výrobu zaštiťují – například Sdružení lidových řemeslníků Čech a Moravy.

„Přístup turnovských organizátorů se mi velmi líbí, chtějí řemeslnické trhy ještě více odlišit od podobných akcí, kterých se v současné době koná v naší republice mnoho. Vzhledem k pečlivému výběru řemeslníků tak dosahují turnovské trhy vysoké úrovně,“ uvedla statutární náměstkyně hejtmana Hana Maierová. Letos by se tak Staročeské řemeslnické trhy v Turnově mohly stát zcela výjimečnou přehlídkou toho nejlepšího a specifického, co jednotlivé regiony naší země nabízejí.

V rámci turnovských trhů předá náměstek hejtmana LK Josef Jadrný i ocenění Mistr tradiční rukodělné výroby Libereckého kraje, které rada kraje uděluje každoročně od roku 2012. Za tu dobu jej obdrželo už 15 řemeslníků z nejrůznějších oborů typických pro region. Titul získají kovář Jaroslav Mojsl a Zdeněk Sochor, tvůrce skleněných hutních figur. Ocenění převezme i společnost PVO Zákupy, a to za tradiční rukodělnou výrobu masopustních masek.

„Návštěvníci mohou v rámci vstupenky na trh využít volného vstupu do stálých expozic a výstav Muzea Českého ráje v Turnově,“ doplnila Hana Maierová. Chybět nebude ani dobré jídlo a pití.

Staročeské řemeslnické trhy se uskuteční o víkendu 28. – 29. května v areálu turnovského muzea a přilehlého parku. Vstupné: dospělí 70,- Kč, senioři 50,- Kč, děti a studenti 30,- Kč.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky