Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Stádo ovcí na Frýdlantsku napadli vlci, kraj odškodní majitelku zabitých zvířat

Bc. Žitná (Dědková) Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 21. 08. 2017 18:00
  • Rozvoj
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Chráněný vlk obecný o sobě dal opět vědět. Tentokrát však ne na Českolipsku, kde je výskyt vlka již celkem běžný, ale na Frýdlantsku. Konkrétně na území obce Jindřichovice pod Smrkem. Letos v dubnu zde vlci napadli stádo ovcí a 1 berana, přičemž 4 dospělé ovce a 32 jehňat zabili.  Jedná se  o první případ prokázané škody způsobené vlkem na Frýdlantsku a zároveň i první letošní hlášený  útok vlka na domácí zvířata v kraji.  Liberecký kraj poskytne majitelce zvířat náhradu škody ve výši 73.600 Kč, což je částka odpovídající věku, stáří, hmotnosti zvířat a  je v souladu s doporučenými cenami pro likvidaci škod, způsobených zvláště chráněnými druhy živočichů, od Svazu chovatelů ovcí a koz z.s.

„Škodu majitelce ovcí vyplatí Liberecký kraj, který má pro tento případ k dispozici dotaci od Ministerstva financí ČR vyhrazenou právě pro náhradu škody způsobenou vybranými zvláště chráněnými živočichy, mezi které vlci patří,“ říká Jiří Löffelmann, radní pro resort životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova.

Náhrada škody je vyplacena při splnění podmínek daných zákonem. Jednou z nich je prokazatelně způsobená škoda vybraným zvláště chráněným živočichem. Chovatel musí do 48 hodin od jejího zjištění škodu nahlásit místně příslušnému orgánu ochrany přírody, což je obec s rozšířenou působností nebo Správa CHKO. Ten provede místní šetření o události, sepíše protokol, který zašle na krajský úřad. Chovatel mezitím musí sepsat žádost o náhradu škody, kde vyčíslí její výši, pokud je mu známa. Dále k žádosti musí přiložit veterinární potvrzení vydané veterinárním lékařem o příčině úhynu zvířete a další potřebné podklady a do 10 dnů žádost doručit na příslušný krajský úřad. Krajský úřad po obdržení žádosti zkontroluje všechny potřebné náležitosti podle zákona. Pokud je žádost v pořádku, pak ministerstvo financí zašle prostředky za způsobenou škodu a ty jsou poškozenému proplaceny Libereckým krajem jako neinvestiční dotace.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky