Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Tiskové prohlášení člena rady kraje Jiřího Löffelmanna k plánovanému obnovení těžby na Tlustci

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 13. 01. 2020 00:00
  • Životní prostředí

Sdílet článek

„Rád bych uvedl na pravou míru některé nepřesné informace v médiích k tematice možného obnovení těžby na kopci Tlustec na Českolipsku. Zejména chci zdůraznit, že rozhodnutí ve věci případné těžby v této lokalitě není v kompetenci ani Libereckého kraje jako samosprávy, ani Krajského úřadu Libereckého kraje (KÚ LK), který vykonává přenesenou působnost státu. Takové rozhodnutí může vydat pouze příslušný báňský úřad.

V pátek 10. ledna 2020 obdržel Krajský úřad Libereckého kraje rozhodnutí ministerstva životního prostředí o odvolání k rozhodnutí podle zákona o ochraně přírody – ve věci udělení výjimky ze zákazů daných k ochraně zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů pro záměr „Hornická činnost v dobývacím prostoru Luhov“. Ministerstvo životního prostředí tímto svým rozhodnutím potvrdilo předchozí rozhodnutí krajského úřadu o udělení zmíněné výjimky.

Odbor životního prostředí a zemědělství KÚ LK povolil výjimku proto, že při svém rozhodování neshledal zákonné důvody, které by vedly k jejímu neudělení. Znovu upozorňuji, že se jedná o výkon státní správy, tedy nerozhoduje samospráva.

Liberecký kraj jako krajská samospráva nadále plně respektuje zájmy měst a obcí v okolí lokality Tlustec a trvá na podmínkách a opatřeních, které jsou uvedeny ve schváleném návrhu dokumentu Regionální surovinová politika Libereckého kraje. Jde o kladné stanovisko všech dotčených obcí, vybudování silničního obchvatu obce Luhov a dominantní využívání železniční dopravy (90 % objemu).“

Jiří Löffelmann

člen Rady Libereckého kraje pro resort životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky