Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V Libereckém kraji se poprvé rozjedou vlaky do stanice Recyklace 4. listopadu

Mgr. Langer Jiří

  • 29. 10. 2013 12:26
  • Rozvoj
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Liberecký kraj ve spolupráci s neziskovým kolektivním systémem ELEKTROWIN a společností České dráhy, a. s., zrealizují na vybrané železniční trati nový projekt na podporu zpětného odběru elektrozařízení.

Průzkumy zaměřující se na informovanost obyvatelstva o zpětném odběru elektrozařízení ukazují, že stále mnoho občanů České republiky skladuje vysloužilé elektrospotřebiče doma v kůlnách, na půdách či v garážích. Častými důvody jsou jednak neznalost občanů, kam vlastně nepotřebné spotřebiče odložit, nebo nevyhovující dostupnost sběrného místa. Snahou společností, zajišťujících zpětný odběr, je zabezpečit, aby se nepotřebné spotřebiče dostaly z domácností až ke zpracovatelům a následně k recyklaci.

Nejnovější z akcí, která má napomoci co největší informovanosti široké veřejnosti
o možnostech správného a z ekologického hlediska odpovídajícího odkládání vysloužilých spotřebičů či o jejich dalším využití, pokud projdou procesem recyklace, je nový projekt Jízda do stanice Recyklace, nad kterým převzal záštitu náměstek hejtmana LK pro životní prostředí a zemědělství Josef Jadrný.

Při přípravě projektu jsme hledali možnosti, jak informovat zajímavým a neotřelým způsobem co nejširší veřejnost a spojení s vlakovou soupravou nás velmi zaujalo,“ uvedla ředitelka zákaznického oddělení společnosti ELEKTROWIN Taťána Pokorná. „Cestujícími jsou lidé všech generací a toto je mimořádná příležitost, jak je všechny oslovit,“ dodala.

Vlak poprvé vyjede na svou trasu Liberec– Jablonec nad Nisou – Smržovka – Tanvald 4. listopadu 2013 a bude ve čtyřech pravidelných spojích denně jezdit na této trase až do 8. listopadu.

Každý, kdo v uvedených dnech tímto vlakem pocestuje, může ve jmenovaných stanicích nepotřebný elektrospotřebič odevzdat promotýmu oblečenému do nepřehlédnutelných zelenožlutých kostýmů. Ostatní cestující mohou spotřebiče odevzdat přímo v označeném vlaku do speciálních sběrných košů. Prvních 300 pasažérů, kteří vysloužilý spotřebič přinesou, obdrží od obsluhy hodnotný dárek. Ale ani ti další nepřijdou zkrátka. Za přinesený elektrospotřebič získají drobnou pozornost a los, na který mají šanci vyhrát nový spotřebič v hodnotě 1000 Kč.

Losování se uskuteční 11. listopadu 2013 v 10.00 hodin v budově Krajského úřadu Libereckého kraje. Výherci si budou moci výhru vyzvednout v pracovních dnech v krajském úřadu na odboru životního prostředí. O tom, že vyhrávají, budou cestující informováni v rádiu Contact Liberec a textovou SMS zprávou.

 „Jsme rádi, že můžeme vlaky do stanice Recyklace vypravit. Je to mimořádná příležitost, jak cestující oslovit a připomenout jim, že vysloužilé elektrospotřebiče rozhodně nepatří do popelnic či na černé skládky, ale do míst určených pro jejich zpětný odběr, tedy do sběrných dvorů nebo prodejen elektro,“ řekl náměstek hejtmana.

Akce by se podle něj nemohla uskutečnit bez podpory společnosti České dráhy, a. s., která se podílí na její celkové propagaci a poskytla prostory i vlakové soupravy, jež budou v rámci stávajícího jízdního řádu vybaveny sběrnými koši a netradičními průvodčími.

„Podpora ekologie je pro nás velmi důležitá. Železniční doprava se obecně řadí k nejekologičtějším způsobům přepravy, proto nás akce zaujala a rádi jsme se k ní připojili,“ doplňuje Jindřich Berounský, manažer Krajského centra osobní dopravy ČD Liberec.

Jízdu do stanice Recyklace mohou absolvovat také školní třídy. Pro ně bude ve stanicích Liberec, Jablonec nad Nisou, Smržovka a Tanvald připravena zajímavá naučná lekce z ekologie.

Vlakové spoje, v nichž od 4. do 8. listopadu mohou cestující odložit vysloužilé elektrospotřebiče:

 

 

místo odjezdu

čas

Liberec

7.57

Desná (Riedlova vila)

9.28

Tanvald

9.40

Liberec

11.17

Tanvald

12.20

Liberec

13.57

Tanvald

15.00

Liberec

16.37

 

 

Pro bližší informace, prosím, kontaktujte:

Táňa Pokorná, ELEKTROWIN, tel: 731 492 677, e-mail: tana.pokorna@elektrowin.cz

Josef Jadrný, Liberecký kraj, tel: 485 226 485, e-mail: josef.jadrny@kraj-lbc.cz

Jindřich Berounský, České dráhy, tel: 724 255 200, e-mail: Berounsky@kcod.cd.cz

Květa Hrubešová, Omne bonum, tel: 602 290 243, e-mail: hrubesova@omnebonum.cz

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky