Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V obcích vznikají mokřadní parky, do krajiny se vrací tůně a potůčky. Liberecký kraj má na projekty přes devět milionů

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 27. 01. 2022 12:23
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Liberecký kraj opět vyhlašuje příjem žádostí o dotace na zadržování vody v krajině a adaptaci sídel na změnu klimatu. Obce, neziskové organizace, zemědělci, vlastníci lesů a další právnické i fyzické osoby mohou žádat o dotaci do 29. dubna 2022. Připraveno je pro ně celkem 9,5 milionu korun. Zájemcům je zdarma k dispozici odborné poradenství krajské Agentury regionálního rozvoje.

V minulých letech kraj podpořil například soustavu tůní a malou vodní nádrž na zemědělské půdě ve Václavicích. Ve Svijanech byl díky dotaci navrácen dolní tok Příšovky do původního koryta. V Kokoníně proběhla obnova historicky zaniklého mlýnského rybníku. V Semilech byla obnovena historická polní cesta s alejí ovocných dřevin. V Bedřichově vzniká soustava přírodě blízkých malých vodních nádrží a tůní. Lesy ČR díky podpoře Libereckého kraje každoročně vybudují kolem 20 lesních tůní a loni přibyly i první vzorové přehrážky na odvodňovacích kanálech.

V obcích kraj podporuje například mokřadní parky s tůněmi, které doplňují dřevěné povalové chodníčky a osvětové tabule. První takové projekty byly tůně v centru Jeřmanic a v parku v Českém dubu. V Liberci byla vytvořena soustava tůní přímo vedle sídliště v Ruprechticích. V Hrádku nad Nisou vzniká mokřadní park na místě, kde byla původně černá skládka. Zajímavý projekt je i v Turnově, kde do městského parku přivedli užitkovou vodu z pramene pod nedalekou zástavbou. Vznikl tam malý potůček a brzy přibude i kaskáda jezírek.

„Je vidět, že krajské dotace pomohly rozhýbat realizaci drobných přírodě blízkých opatření. Za poslední tři roky vzniklo s podporou Libereckého kraje více než sto tůní,“ uvedl Václav Židek, člen rady kraje pro resort životního prostředí a zemědělství. „Chystáme i prezentaci některých opatření napříč celým dotačním fondem v oblasti životního prostředí, vznikne tak zajímavá prezentace vzorových příkladů pro jednotlivá opatření.“

Dotace jsou poskytovány až do 70 % způsobilých výdajů projektu, od 50 tisíc do 1 milionu korun. Je možné i spolufinancování větších projektů podpořených z Operačního programu Životní prostředí či dalších dotačních zdrojů.

Návrhy projektů a přípravu žádostí o dotaci je vhodné konzultovat s pracovníky Krajského úřadu Libereckého kraje. Podrobnější poradenství včetně terénního šetření či projektové přípravy poskytuje zdarma Agentura regionálního rozvoje: https://arr-nisa.cz.

Kromě programu 8.6 Podpora retence vody v krajině jsou nyní v oblasti životního prostředí vyhlášeny i další krajské programy, a to konkrétně:

8.1 Podpora environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (finanční alokace 1.400.000 korun)

8.2 Podpora ochrany přírody a krajiny (finanční alokace 3.000.000 korun)

8.3 Podpora zemědělství, včelařství a lokální produkce (finanční alokace 3.000.000 korun)

8.5 Podpora předcházení vzniku odpadů a využití bioodpadů (finanční alokace 2.000.000 korun)

Více informací je k dispozici na dotačním webu: https://dotace.kraj-lbc.cz

Inspirativní video spot o zadržování vody v krajině je níže:

 

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky