Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Z Dubé zmizí nebezpečný odpad

Šimice Marie

tiskový mluvčí

  • 19. 07. 2017 10:56
  • Sociální
  • Životní prostředí

Sdílet článek

V Dubé na Českolipsku odstraní Liberecký kraj nebezpečné odpady, zbytek financí nutných k celkové rekultivaci uhradí vlastník skladu. Rada kraje včera odsouhlasila Rozhodnutí o poskytnutí finančních prostředků ze Státního fondu životního prostředí ČR. Od státu kraj obdrží bezmála 2,2 mil. Kč.

Youtube video

 

„Jednou z nejnebezpečnějších dosud neodstraněných ekologických zátěží na území Libereckého kraje je sklad v Dubé - Novém Bernštejně. Po činnosti zaniklé firmy VM-LINEO zde zůstalo velké množství sudů a vyřazených elektrozařízení, které obsahují olej s polychlorovanými bifenyly,“ uvedl Jiří Löffelmann, radní pro životní prostředí, zemědělství a rozvoj venkova. „Projekty na odstranění ekologických zátěží jsou velmi nákladné. Snažíme se však jejich realizací zatěžovat krajský rozpočet pokud možno co nejméně. Stejně tak jako na odstranění rozsáhlé nelegální skládky v Arnolticích se nám podařilo získat dotaci z Národního programu Životní prostředí,“ doplnil radní Löffelmann.

 

Celkové náklady na odstranění nebezpečných odpadů v Dubé, které se mohou na základě výsledku výběrového řízení mírně změnit, byly vyčísleny na 2,75 mil. Kč. Z Národního programu Životního prostředí získá Liberecký kraj 80 %. Nebude však muset uhradit ani zbývající část rozpočtu. Vlastník skladu společnost QUAIL spol. s r.o., která objekt zaniklé firmě VM-LINEO, s.r.o. pronajímala, se již smluvně zavázala k úhradě zbývajících 550 tis. Kč.

 

Za pomoci stejného dotačního programu v loňském roce Liberecký kraj zaplatil odstranění ilegálního návozu odpadů z lokality Arnoltice-Bulovka na Frýdlantsku a v letošním roce spolupracuje kraj s Městem Železný Brod na likvidaci odpadů z lokality Pěnčín.

 

Polychlorované bifenyly známé také pod zkratkou PCB, byly v minulém století využívány zejména v průmyslu, do barev, laků, v hydraulických zařízeních a jako součást teplonosných médií řady zařízení (např. transformátorů). Jsou to těžce odbouratelné látky s karcinogenními účinky, které se kumulují v tkáních organismů. Akutní toxicita PCB je nízká, výrazně nebezpečnější je však dlouhodobé vystavení nízkým dávkám. Důsledkem mohou být vážná zdravotní rizika, jako rakovina slinivky břišní či jater, ale i snížená plodnost. Na základě norem Evropské unie i obecně závazných předpisů České republiky musí být vše s obsahem PCB odstraněno.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky