Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Zasedání Pracovní skupiny pro záchranu Lužických hor před vedením VVN 110 kV se koná v Okrouhlé

04. 10. 2013

Setkání pracovní skupiny pro záchranu Lužických hor před realizací záměru ČEZ – vedení VVN 110 kV tímto územím se uskuteční v pátek 11. října ve 12 hodin v sále Obecního úřadu v Okrouhlé na Českolipsku. Tisková konference je připravena na 13 hodinu.

Jednání se zúčastní Jiří Vosecký – předseda Svazku obcí Novoborsko, Ing. Kateřina Jonáková – starostka obce Svor,            Ing. Václav Tenenko – geolog a hydrolog, Ing. Josef Markvart – občanské sdružení LUŽ, Ing. Jana Janoušková – občanské sdružení LUŽ, Antonín Lízner – člen předsednictva SMO, Ing. Josef Rančák – geodet, Josef Jadrný- náměstek pro životní prostřední LK, PhDr. Miroslav Hudec- člen zastupitelstva LK

A jako hosté - Martin Půta – hejtman LK, Mgr. Jan Farský – starosta Semil, Ing. Tomáš Besta, CHKO Lužické hory, starostové a samospráva – Petr Ullrich, Jan Sviták, Marcela Novotná, Martina Rašínová a František Kučera.

Tématem setkání je podle náměstka hejtmana výstup z pracovní skupiny- možný návrh variantního řešení trasy vedení VVN 110kV (400 kV) a seznámení s dopisem předaným premiérovi Vlády ČR v září 2013.

Setkání navazuje na jednání z 20. srpna letošního roku, kdy se diskutovalo o možnostech vedení vysokého napětí na stožárech v dlouhém koridoru přes Lužické hory podle záměru ČEZ a dalších variantách.

Koridor vysokých stožárů by měl podle záměru ČEZ zamířit z Varnsdorfu přes Svor až k Novému Boru, anebo v kratší variantě pouze do Svoru. Měl by vytvořit záložní vedení vysokého napětí do Šluknovského výběžku, jenž má zatím pouze jediné vedení a při jeho poruše údajně nelze přivést elektřinu do regionu odjinud.
Kabely pod zemí se jeví jako drahá varianta, která by však také zásadním způsobem narušila přírodní prostředí.
Stejně jako v minulých letech se Liberecký kraj slovy hejtmana a jeho náměstka proti stavbě stožárů postavil.

Na srpnovém jednání svazek obcí Novoborska včele s Jiřím Voseckým vytvořil pracovní skupinu, která důvody a okolnosti stavby nadále sledovala a připravovala materiály, které budou projednány v Okrouhlé.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 739541588

nemáme peníze, tedy za co sekat

Zadejtevcbcvb text

ghjhgjghjh

Zadejte text