Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Ani pošmourné počasí návštěvníky Krajských dožínek neodradilo

13. 09. 2019

Pop, swing, dechovka i lidové písně, k tomu množství dobrého jídla, pití a hezkých zážitků. Takové byly tradiční Krajské dožínky v podkrkonošském Studenci, které i přes pošmourné počasí přilákaly množství návštěvníků z širokého okolí.

Příchozím hráli a zpívali Eva a Vašek, Martin Maxa, Orchestr Ladislava Bareše, Monika Absolonová, Broďanka a Václav Neckář s kapelou Bacily. Nechybělo poděkování za úrodu v místním kostelíku, dožínkový průvod a ukázky zemědělské techniky a hospodářských strojů. Součástí programu bylo i udílení ocenění Výrobek Libereckého kraje z odvětví potravinářství – zemědělství roku 2019. O titul se ucházelo přes sedmdesát výrobků od místních farmářů a výrobců.

Se svojí netradiční chutí se letos nejlepším výrobkem roku stal Kitl Syrob Okurka BIO určený pro přípravu domácích limonád, koktejlů a zmrzliny. Sirup  vyrábí rodinná společnost, specializující se na výrobu ovocných a bylinných sirupů a medicinálních vín z Jablonce nad Nisou.

„Tímto oceněním se snažíme vyzdvihnout zajímavé regionální výrobce a celkově upozornit na dobré potraviny z našeho kraje. Cílem je také podpora zemědělských a potravinářských producentů a propagace kvalitních potravin z místních zdrojů,“ uvedl Jiří Löffelmann, člen rady kraje, jehož rezort životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova celou soutěž připravuje.

Mezi další oceněné výrobky patří Malinová marmeláda z Ráje, Rohozec třináctka, podkrkonošské Vepřové maso na kmínu, Zrající ovčí sýr z rodinné farmy ve Volfarticích, Moravský koláček dvojctihodný, vyráběný v Jablonném v Podještědí, jizerská Tartaletka s ovocem, Lažanský rubín – Jablko s mrkví 100% šťáva, a dobrota z Ráje – Pasta Medvědí česnek v přepuštěném másle.

Jan Mikulička
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324