Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Dny GIS představí chytré mapy a odhalí tajemství geografie

10. 11. 2017

Dny geografických informačních systémů (GIS) představí na Technické univerzitě v Liberci zeměpisné poznatky trochu jinak. Stovky různých typů moderních map odhalí nejrůznější aspekty krajiny kolem nás a představí geografii jako zábavný i poučný obor. Dny GIS se budou konat od 14. do 16. listopadu 2017 v budově G Technické univerzity v Liberci. Slavnostní zahájení se koná 14. listopadu od 10 hodin. Účastní se ho i hejtman Libereckého kraje Martin Půta a ředitel krajského úřadu v Liberci René Havlík. 

„Za šestnáct let existence se Dny GIS staly akcí mezinárodního významu. Jedná se o poučné a zároveň i zábavné setkání odborníků s veřejností. Návštěvníci poznají netradiční formou různá zákoutí geografie,“ vyjádřil se k významu akce hejtman Libereckého kraje Martin Půta.     

Dny GIS jsou přehlídkou moderních map, systémů a zajímavostí, jejichž praktičnost ocení geografičtí odborníci i návštěvníci bez zeměpisného vzdělání. Tzv. GIS DAYS byly poprvé představeny v Liberci v roce 2000. Od té doby organizátoři akce navázali spolupráci s několika desítkami dalších institucí. Díky tomu se Dny GIS staly unikátem v celosvětovém měřítku.

Mezi nejzajímavější exponáty budou patřit obří podlahové mapy České republiky a okolí Liberce a Jablonce nad Nisou připomínající výhled jako z letadla. K vidění dále budou trojrozměrná díla, například model části Jizerských hor na staré turistické mapě z počátku 20. století.

Akce Dnů GIS spojuje poučné, zábavné i užitečné. Školy mohly podávat přihlášky od září. Některé z nich se účastní každoročně. Jednotlivci a veřejnost mohou navštívit přehlídku kdykoliv bez objednání.

Filip Trdla, odborný zaměstnanec vztahů k veřejnosti
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: tel.: 485 226 302 <table> <tbody> <tr> <td>mobil: 770 134 419</td> </tr> </tbody> </table>