Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj chce pokračovat v odstraňování starých ekologických zátěží

Anna Vašková

odborný zaměstnanec

  • 10. 03. 2023 12:48
  • Životní prostředí

Sdílet článek

S likvidací starých skládek a pozůstatků činnosti průmyslových podniků bude kraj odborně i finančně pomáhat. O pomoc mohou zažádat vlastníci pozemků, obce i právnické osoby s omezením na malé podniky, jejichž lokalita se nachází na území Libereckého kraje. Zvýšená pozornost má být věnována lokalitám umístěným v povodí vodárenských toků, v ochranných pásmech vodních zdrojů nebo údolních nivách, kde stará ekologická zátěž představuje významné riziko pro člověka i přírodní ekosystémy.

„Likvidace starých zátěží je běh na dlouhou trať. Řešíme v tuto chvíli více projektů v rámci celého Libereckého kraje. Například v Srní u České Lípy se podařilo sanovat velmi nebezpečné pozůstatky impregnace železničních pražců, proces je tam po pěti letech téměř u konce,“ uvádí radní pro resort životního prostředí a zemědělství Václav Židek. „Celkové náklady se vyšplhaly na 87 milionů korun, z nichž 74 milionů poskytl Státní fond životního prostředí a Liberecký kraj přidal dalších 5,8 milionu. Jsme připraveni pomoci smysluplným projektům, které zasažené lokality ozdraví.“

Neřízené ukládaní komunálního odpadu, problematické chemikálie ze zemědělské i průmyslové činnosti, např. skláren či galvanoven. To vše představuje starou ekologickou zátěž (SEZ) s vysokým rizikem pro člověka. Cizorodé znečišťující látky z podzemních vod a horninového prostředí jsou jedovaté a mohou způsobovat rakovinu.

Pro kontrolu znečištěných míst a hodnocení akutních nebo potenciálních rizik těchto lokalit vznikl systém evidence kontaminovaných míst (SEKM), do kterého se v průběhu let 2019–2021 systematicky sbírala data o zasažených místech a ekologických újmách. Systém SEKM v tuto chvíli eviduje v Libereckém kraji zhruba 470 záznamů. Z nich polovinu tvoří staré skládky odpadu (vzniklé před rokem 1989) a další pětinu hodnocených míst tvoří například znečištěné průmyslové areály.

Evidovaná místa byla roztříděna dle naléhavosti řešení na akutně rizikové, potenciálně problematické a na lokality bez nutného zásahu. Více než 380 míst spadá mezi potenciálně problematické a je potřeba zpřesnit rizikovost těchto málo probádaných lokalit.

Sanace SEZ v Česku mohou být financovány ze tří hlavních zdrojů. Pomoc nabízí stát prostřednictvím jednotlivých resortů (především Ministerstva životního prostředí), nebo v případě bývalých národních podniků tzv. ekologickými smlouvami. Významnou pomoc lze získat z evropských peněz. Především u starých ekologických zátěží bez známého původce znečištění nebo nejasného právního nástupce spolufinancuje sanaci SEZ Operační program životní prostředí (OPŽP).

Hledat cesty pro spolufinancování přípravy, samotné sanace i následného monitoringu je pro žadatele vzhledem k nákladnosti sanačních projektů nutné. Se sanací SEZ chce nadále pomáhat i Liberecký kraj, proto mohou žadatelé vedle zmíněných národních a evropských dotací využít také spolufinancování svých projektů krajskými penězi. V minulosti této možnosti využily jak obce, tak i soukromé společnosti.

Formou spolufinancování chce kraj podporovat přípravné fáze i samotné sanace SEZ. Maximální částka podpory může u jednoho záměru tvořit až 15 milionů korun s maximálním ročním čerpáním do výše 3,5 milionu korun. Pro více informací se žadatelé mohou obracet na administrátora dotace, kterým je odbor životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Libereckého kraje.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky