Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

DIVIZNA bude hostit seminář pro pedagogy na téma environmentální výchova a akční kompetence

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 12. 10. 2023 09:26
  • Rozvoj
  • Životní prostředí

Sdílet článek

V současné době se environmentální výchova a vzdělávání pro udržitelnost stále více spojuje s rozvíjením kompetencí. Kompetenční přístup je patrný v evropských a mezinárodních dokumentech a dostává se i do revizí rámcových vzdělávacích programů. V pondělí 6. listopadu se proto v libereckém Středisku ekologické výchovy DIVIZNA uskuteční seminář pro pedagogy, kteří se tam dozví spoustu informací z oblasti.

Na semináři se pedagogové dozvědí, jestli jsou „akční kompetence“ či „kompetence pro environmentální udržitelnost“ pouze novou nálepkou pro již známý obsah, nebo ukazují jiný přístup k tomu, jak by lidé měli environmentální výchovu vyučovat. Zjistí také odpovědi na otázky, jaké kompetence by měli rozvíjet a jaké postupy k tomu uplatňovat.

„Vzdělání je jedním ze tří pilířů ochrany přírody a krajiny a je potřeba jej udělat pevným a silným, odolným proti dezinformacím a mystifikacím. Každé dítě, které má rozhodovat o své profesní budoucnosti na konci základní školy, musí rozumět informacím o životním prostředí a umět si je ověřit. Jsou to informace, které rozhodují o jeho budoucnosti, o jeho budoucí kvalitě života. A také musí vědět, jak tuto budoucí kvalitu života chránit,“ uvedl Václav Židek, člen Rady Libereckého kraje zodpovědný za životní prostředí a zemědělství, jehož resort konání akce finančně podpořil.

V rámci semináře, který se uskuteční v pondělí 6. listopadu 2023 od 14.00 do 17.00 v libereckém Středisku ekologické výchovy DIVIZNA, čeká účastníky základní teorie k tématu, několik praktických příkladů, a především společná diskuse o výše uvedených otázkách. Lektorem semináře, který je určen pedagogům, pracovníkům středisek ekologické výchovy i dalším zájemcům, bude Jan Činčera z katedry environmentálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Přihlásit se na seminář je možné na https://bit.ly/Prihlaska-sem-Divi  

Pozvánka je v příloze. 

  • pozvanka 061123 ENVIRO (.pdf)
    725 kB
    12. 10. 2023 09:28

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky