Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Expozice přírody v Severočeském muzeu v Liberci je zajímavá hlavně pro školáky

Mgr. Langer Jiří

  • 25. 06. 2014 13:29
  • Školství
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Severočeské muzeum v Liberci otevřelo pro veřejnost novou Expozici přírody Liberecka.

Úvodní slovo na vernisáži přednes Jiří Křížek, ředitel muzea, který zdůraznil, že výsledná výstava je dílem velkého úsilí pracovníků celého muzea a také sponzorů, kteří přispěli na řadu exponátů.

Martin Pudil, vedoucího přírodovědného oddělení, a zároveň a autor libreta, prozradil, že se o repasovanou a aktualizovanou expozici přírody Liberecka, jak ji znali návštěvníci muzea po mnoho let.

„Expozice se věnuje přírodě Jizerských hor, Ještědského hřbetu, Frýdlantska, Českého ráje a také životu v zemědělské a městské krajině. Obrazové a textové informace jsou doplněny řadou exponátů. Ty jsou koncipovány do dioramat ukazujících jakési výseky prostředí. Návštěvník tak může nahlédnout do lesa, na horskou louku, na rašeliniště, ale také například do stodoly nebo na zbořeniště Textilany. Celému prostoru dominuje velké diorama rybníka s rákosinou a s možností nahlédnout i do života pod hladinou,“ prozradil Martin Pudil s tím, že jednotlivé vitríny jsou sice původní, ale koncepce a jejich náplň je o mnoho modernější zejména díky dioramatům.

Návštěvníci si mohou prohlédnout i vycpaná zvířata, včetně vlka, která již z kabinetů škol mnohdy mizí.

„Expozice je vhodná zejména pro děti z mateřských a základních škol, ale i rodiče a babičky s dětmi si přijdou na své,“ míní ředitel muzea.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky