Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj zaplatí odškodné za roztrhání ovce vlkem obecným

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 08. 06. 2016 12:10
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Liberecký kraj uhradí odškodné za ovci, kterou letos v únoru v obci Bezděz roztrhal vlk obecný. Poprvé se s takovým případem kraj setkal v loňském roce, kdy majiteli zvířete rovněž náklady proplatil.

Youtube video

 

Finanční prostředky na náhradu škody poskytl stát na základě splnění podmínek daných zákonem. „Škodu chovateli vyplatí Krajský úřad Libereckého kraje, který na tento účel obdržel dotaci od Ministerstva financí ČR. Jedná se o finanční náhradu podle zákona č. 115/2000 Sb., o poskytování náhrad škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy,“ vysvětluje náměstek hejtmana pro životní prostředí a zemědělství Josef Jadrný.

Rozsah škody chovatel vyčíslil na částku 5.425 Kč (za jednu ovci 3.500 Kč, za jedno jehně 1.925 Kč). Ministerstvo financí ČR však při posuzování žádosti neuznalo náhradu za ztracené jehně. Šetření totiž neprokázalo, že škodu způsobil vlk a současně nebyly splněny podmínky pro její uznání podle zákona. Chovatel tak obdrží odškodné za usmrcenou ovci ve výši 3.500 Kč.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky