Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krajský úřad hostil mysliveckou konferenci, osobností roku zvolila Jaroslava Žáka

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 11. 03. 2024 11:41
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Každoroční mysliveckou konferenci opět uspořádal Liberecký kraj spolu s Českomoravskou mysliveckou jednotou, Okresním mysliveckým spolkem v Jablonci nad Nisou. Konala se  9. března přímo v budově krajského úřadu a záštitu nad ní převzal Václav Židek, radní kraje, pověřený řízením resortu životního prostředí a zemědělství.

V úvodu radní Židek poděkoval všem myslivcům za jejich práci, které se věnují ve svém volném čase, a také za to, že řeší zodpovědně činnosti spojené s bojem proti africkému moru prasat a jeho šíření, a to hlavně s ohledem na čas, který je to stojí a je na úkor jejich soukromého života a času stráveného s rodinou.

Dále se vyhlašoval výsledek ankety Osobnost Libereckého kraje v myslivosti, jejímž smyslem je od roku 2018 ocenit aktivity v oblasti myslivosti – péči o přírodu, o zvěř a o les, výchovu a vzdělávání dětí a mládeže, výzkum a propagaci. Cení se také podání mimořádných výkonů nebo dosažení významných úspěchů v myslivosti, činnost představující pro Liberecký kraj, popřípadě Českou republiku výjimečný přínos a celoživotní dílo v myslivosti.

V letošním ročníku ankety se onou osobností stal Jaroslav Žák. Své ocenění věnoval všem myslivcům. „Byl zvolen pro jeho celoživotní aktivní činnost v myslivosti. Do dnešní doby učí adepty na první lovecký lístek i myslivecké hospodáře. Nikdy žádnému z nich neodmítne svou pomoc a se spoustou z nich je v kontaktu i po ukončení kurzu. Jedná se o člověka, který vždy vystupoval a propagoval dobré jméno české myslivosti nejen v rámci Českomoravské myslivecké jednoty, ale i mezi širší laickou veřejností,“ uvedl Václav Langr, předseda Okresního mysliveckého spolku Jablonec nad Nisou.

Po vyhlášení této ankety začala první přednáška O zvěři, lovu a myslivosti v Jizerských horách. Hovořil Libor Dostál z Lesů České republiky, lesní správy Jablonec nad Nisou. Další příspěvek od Tomáše Cýruse, mysliveckého hospodáře a referenta Městského úřadu Frýdlant, byl o praktických zkušenostech a dopadech nemoci afrického moru prasat v zasažených oblastech Frýdlantska a Českolipska. Moderní trendy v taxidermii přiblížil Ondřej Salaba z Katedry myslivosti a lesnické zoologie Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity v Praze. Poslední přednáška Pavla Scherera, chovatele srnčí zvěře, byla na téma fenoménu parožení srnčí zvěře v teorii a praxi. V průběhu celé konference byla možnost prohlédnout si vystavená díla malíře zvěře Jiřího Židlického.

„Loni jsme společně oslavili so let Českomoravské myslivecké jednotyna Sychrově. Jsem rád, že jsem mohl pomoci s organizací a svým dílem podpořil oslavu tohoto významného výročí. Oslavy byly pro veřejnost skvělou možností poznat více myslivost a lesnictví, byla to skvělá prezentace, která se organizátorům velmi povedla a měla dobrou zpětnou vazbu od návštěvníků. Každý rok se potkáváme na spolupořádané myslivecké konferenci, kde se vždy snažíme najít zajímavá témata s potenciálem přinést lepší praxi do každodenního výkonu myslivosti," prohlásil radní Židek.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky