Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj má na Českolipsku nové přírodní památky

Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 14. 05. 2014 12:00
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Rada LK na svém úterním zasedání schválila Nařízení Libereckého kraje, kterým jsou zřizovány přírodní památky Meandry Ploučnice u Mimoně a Niva Ploučnice u Žizníkova včetně ochranných pásem. V obou případech se jedná o praktické naplnění jednotlivých cílů projektu „Implementace soustavy Natura 2000 v Libereckém kraji - 2. část“.

Youtube video

Území těchto přírodních památek tvoří součást Evropsky významné lokality Horní Ploučnice. Dle nařízení vlády č. 318/2013 Sb., o stanovení národního seznamu evropsky významných lokalit, jsou pro obě území určeny formy ochrany právě vyhlášením přírodní památky,“ uvedl náměstek hejtmana pro resort životní prostředí a zemědělství Josef Jadrný.   

Přírodní památka Meandry Ploučnice u Mimoně se nachází podél toku Ploučnice v úseku pod Mimoní. Předmětem ochrany je meandrující neregulovaný tok Ploučnice s navazujícím komplexem mokřadů a populace vzácných druhů organismů na tato přírodní stanoviště vázané, zejména populace vážky klínatky rohaté, motýlů modráska očkovaného a ohniváčka černočárého, dále lososa obecného a vydry říční. Zřízením přírodní památky je splněn závazek vůči Evropské unii zajistit ochranu této evropsky významné lokality. Celková výměra památky činí 49,3 ha.

Přírodní památka Niva Ploučnice u Žizníkova se nachází podél toku Ploučnice v úseku před Českou Lípou. Předmětem ochrany je meandrující neregulovaný tok Ploučnice s navazujícím komplexem mokřadů a populace vzácných druhů organismů na tato přírodní stanoviště vázané, zejména populace vážky klínatky rohaté, motýlů modráska bahenního, modráska očkovaného a ohniváčka černočárého, dále lososa obecného a vydry říční. Zřízením přírodní památky je splněn závazek vůči Evropské unii zajistit ochranu této evropsky významné lokality. Celková výměra památky činí 77,85 ha.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky