Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Lomnický Den koně ozářili režisérka Věra Plívová – Šimková, herec Vydra a Vendula v sedle fríského hřebce

Mgr. Langer Jiří

  • 01. 06. 2014 13:03
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Pod praporem města a Libereckého kraje se v sobotu uskutečnil v Lomnici nad Popelkou jubilejní 10. ročník Krajského Dne koně aneb akce Já mám koně. Stovky diváků sledovaly průvod koní a spřežení městem a pak  jejich  defilé na hřišti Tyršových sadech.

 Letošní oslavy koní a lidí kolem nich okořenila účast rodaček Lomnice nad Popelkou  režisérky Věry Plívové – Šimkové a její starší sestry. .Dohromady jej dámám  165 let,“hlásil moderátor. Herec Václav Vydra pak známé režisérce sedící v kočáře předal květiny k jejím nedávným kulatým narozeninám.

„Nevěděl jsem, že tu paní režisérka bude, ale jsem mile potěšen setkání po 41 letech, kdy jsem s ní natáčel  svůj první film Přijela k nám pouť. Tehdy jsem přijel na natáčení na kole, dnes pro změnu na koni,“ komentoval setkání Václav Vydra, který pak nahnal pořadatelům husí kůži, když nechal děti podlézat své dva „indiánské“ koně.

Poté  starosta města Vladimír Mastník podělkoval zasloužilým organizátorům, kteří se za 10 let Dne koně zasloužili o jeho mimořádný věhlas, a už se na trávník hrnuly koně a koně - čtyřspřeží kladrubských koní z Národního hřebčína Kladruby nad Labem,  koňský fotbal v podání fjordských koní, westernová šou Míry Čemuse, ukázka práce s lasem a honáckým bičem, selská jízda a práce historickou zemědělskou technikou, těžký tah, ukázka práce koní s kládou, souhra koně a psa Andy Reinbergerové, barokní jízda dámy v sedle, ukázka anglického koňského póla a další a další. A také se konal 7. ročník oblastního přeboru v drezúře o pohár Českého ráje.

Potlesk na otevřené scéně sklidila Vendula Šponarová ze stáje Studánky ve Varnsdorfu při předvádění drezúry svého obrovského  fríského hřebce Pieter van Diphoorna. „Byla to krása a pastva pro oči,“ chválila jedna z návštěvnic.

Pro děti byly kromě neplánovanému podlézání Vydrových koní  připraveny projížďky na koních v sedle, v kočáře, na žebřiňáku, základy výuky práce s lasem a bičem, vodění koní na lonži, tématické soutěže pro děti o ceny, řemeslné dílničky a téma „koně“, ukázka hry koně

Pořadatelem prestižní a vydařené akce byly  pod záštitou krajského radního pro zemědělství a životní prostředí Josefa jadrného Město Lomnice nad Popelkou s finanční podporou Libereckého kraje a Regionální Agrární rada Libereckého kraje a JK MIRA  Hnanice.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky