Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Obojživelníci mířící k rybníkům přes silnice budou v bezpečí. Kraj žádá ministerstvo o dotaci na jejich přenášení

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 06. 12. 2023 10:33
  • Životní prostředí

Sdílet článek

V boj o holý život se může u žab a dalších obojživelníků proměnit cesta za rozmnožováním. Po zimě se totiž probouzejí a přesouvají se k tůním potokům, řekám a rybníkům. Jejich pouť často vede přes rušné silnice, kde nezřídka hynou pod koly automobilů. Liberecký kraj k tomu není lhostejný, a proto nyní žádá Ministerstvo životního prostředí o poskytnutí dotace na jejich bezpečný transfer.

„Jsem rád, že obdobný projekt jsme úspěšně uskutečnili letos i vloni. Liberecký kraj zajišťuje pět kritických úseků dočasnými zábranami s nádobami, z nichž se žáby a čolci i několikrát denně přes silnice přenášejí. Nejčastějšími migranty jsou ropuchy obecné a skokani, dále čolci obecný, horský a velký,“ sdělil Václav Židek, krajský radní pro resort životního prostředí a zemědělství.

Výzva pro podání žádostí do tohoto programu začala 15. listopadu letošního roku a potrvá již jen několik dní, a to do 14. prosince 2023. Transfer obojživelníků spočívá ve výstavbě a následném zbourání zábran a jejich odchytu do zemních pastí a jejich každodenním přenesením s četností 2x denně k místům rozmnožování. Mezi vybrané lokality patří zejména ty, kde už dříve každoročně docházelo k významným střetům dopravy a obojživelníků v době jejich hromadného jarního tahu.

Pro transfery kraj vybral úseky komunikací ve správě Krajské správy silnic Libereckého kraje, na nichž docházelo k masivním úhynům obojživelníků (žáby, čolci), z nichž většina patří mezi zvláště chráněné druhy. Nově se jedná i o dva úseky ve správě Ředitelství silnic a dálnic České republiky.

Přehled komunikací, kde se uskuteční bezpečný transfer obojživelníků:

  • Postřelná – komunikace II/270 v délce zhruba jeden kilometr u Bouřlivého rybníka
  • Noviny pod Ralskem – komunikace II/278 v délce přibližně 700 metrů
  • Dolní Suchá – úsek komunikace III/2713 v délce cca 200 metrů  naproti vjezdu do areálu firmy Statek Dolní Suchá
  • Chrastava – úsek komunikace III/27250 v délce cca 100 metrů v části, kde se na komunikaci napojuje sjezd na Chrastavu ze silnice I/35
  • Pihel – úsek komunikace I/9 v délce cca 250 metrů u Červeného rybníka

Celkem se jedná o úseky v délce 2,25 kilometru. Náklady na transfery obojživelníků činí 190.846 korun pro celý rok 2024.

Autor fotografie je Michal Šulc. 

 

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky