Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Polovina nelegálních odpadů v Bulovce je zlikvidována, stálo to 320 tisíc Eur

Mgr. Langer Jiří

  • 14. 05. 2014 17:14
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Arnoltice (Bulovka) – Polovina nelegálních odpadů, které naplňovaly haly v Arnolticích – Bulovce, je zlikvidována. V rámci I. etapy sanačních prací bylo odvezeno 4 499 tun odpadu, z toho 976 tun textilu a 3 523 tun plastů. Práce trvaly necelé čtyři měsíce, od začátku letošního ledna do 17. dubna. Likvidace celkem přišla na 320 tisíc Euro, tedy téměř 9 milionů korun.

Termín, do kdy měly být odpady odvezené a zlikvidované, se stanovil na konec června. Podařilo se to mnohem dříve a navíc všechny odpady byly dále energeticky využity. Považuji to za výborný výsledek,“ uvedl Josef Jadrný, náměstek pro životní prostředí a zemědělství Libereckého kraje.

Všechen vytěžený odpad putoval z Bulovky do liberecké spalovny TERMIZO k dalšímu využití. Množství 4 500 tuny odpadů zajistí teplo pro 1000 libereckých domácností na celý rok a elektřinu pro 200 domácností na stejně dlouhou dobu.

O organizaci celé akce se postarala německá agentura SAA (Sonderabfalagentur Baden-Württenberg GmbH), kterou pověřilo Ministerstvo životního prostředí spolkové země Bádenska – Württenberska. Většina odpadu totiž byla nelegálně do České republiky a konkrétně Arnoltic dovezena právě ze Spolkové republiky Německo, a tak se po vzájemných dohodách o jeho likvidaci i její financování postarala sousední země. Agentura také zorganizovala výběrová řízení na nakládku a odvoz odpadu i jeho využití ve spalovně.

Na zaplacení likvidace odpadu, který byl prokazatelně dovezen z Německa, se podílí šestnáct spolkových republik. Vzhledem k tomu, že se nepodařilo identifikovat viníka, dohromady to přijde německé daňové poplatníky na 320 tisíc Euro (cca 8,8 mil. Kč),“ uvedl Hermann Reinhardt z agentury SAA Sonderabfallagentur Baden-Wurttemberg GmbH.

Z Arnoltic nyní zbývá odvézt ještě dalších cca 4 500 tuny nelegálních odpadů, což má vyřešit II. etapa projektu, která se již připravuje.

„Zadali jsme si další odborný posudek, který nyní probíhá. Má za úkol zjistit, kolik přesně ještě odpadu v halách i mimo ně zbývá, a jaká je jeho skladba. V červnu budeme chytřejší. Nicméně už nyní víme, že jsou tam také nespalitelné věci,“ říká Josef Jadrný s tím, že bude nutno využít i skládkování odpadu.

Kolik bude II. etapa likvidace stát, upřesní zmiňovaný posudek. Liberecký kraj se na II. části projektu bude finančně podílet zřejmě významnější částkou, než v I. etapě. Tam financoval pouze předcházející průzkum a některé administrativní záležitosti.  

Likvidace druhé části odpadů bude finančně srovnatelná s tou první. Objemy odpadů jsou zhruba stejné, jako ty již odvezené. Cena spíše bude o trochu nižší, protože část odpadu je nespalitelná a skládkování je levnější,“ doplnil Karel Bičovský ze společnosti CZ BIJO, která byla i supervizorem akce a nyní již pracuje na zmíněných průzkumech v rámci II. etapy.

„Využijeme samozřejmě i další zdroje z nejrůznějších státních i evropských programů, předpokládáme i účast majitele areálu, obce a dalších subjektů a tyto finanční prostředky sdružíme,“ uzavřel náměstek hejtmana

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky