Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Příjem žádostí na předcházení vzniku odpadů se blíží do finále. Liberecký kraj má na projekty dva miliony korun

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 23. 02. 2022 16:53
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Obce, svazky obcí, neziskové organizace, firmy i živnostníci mohou až do konce února podávat žádosti v rámci programu 8.5 Podpora předcházení vzniku odpadů a využití bioodpadů. V minulém roce bylo podpořeno 13 projektů s rozličným zaměřením. Dotace jsou poskytovány až do 70 % způsobilých výdajů projektu, od 20 tisíc do 120 tisíc korun. Je možné i spolufinancování z dalších dotačních zdrojů.

„Tento program je cesta, jak pomoci obcím s realizací odpadového hospodářství, aby mohly usilovat o splnění nových cílů vytřídění komunálního odpadu, který jim od loňského roku ukládá nový odpadový zákon. Věřím, že obce si nenechají ujít tuto příležitost pomoci s financováním změn,“ uvedl Václav Židek, člen rady kraje pro resort životního prostředí a zemědělství.

Nejčastěji využívají program 8.5 obce k pořízení kompostérů na zužitkování rostlinných zbytků ze zahrad, čímž odlehčí komunální odpad o tuto objemnou složku. Například obec Čistá u Horek poskytla kompostéry do 26 zahrad, a navíc pořídila do základní školy vermikompostér, který pro děti slouží jako názorná pomůcka zužitkování biomasy, například nedojedených svačin.

Kdo nevlastní zahradu, může zvolit komunitní kompostér jako to v inovativním projektu udělalo sousedské společenství bytového domu na sídlišti Mšeno v Jablonci nad Nisou. Provoz komunitního kompostéru je bezproblémový a pravděpodobně se brzy bude pro větší zájem pořizovat další.

Jídelny mateřských a základních škol snižují množství biologicky rozložitelného odpadu z kuchyní na 15 % původního objemu využíváním gastrokompostérů, čímž šetří za svoz a skládkování a zároveň využívají vzniklý nestabilní kompost ke kompostování v rámci školních pozemků. Dobrou praxi potvrdili zaměstnanci mateřské školy v Koberovech, kteří gastrokompostér využívají již 2 sezony.

Také odpad z údržby obecní zeleně lze zužitkovat. Slouží k tomu štěpkovače, které z větví vyrábí kvalitní štěpku vhodnou k mulčování. Například obce Vítkovice nebo Jesenný přispěly na pořízení štěpkovače 50% z vlastních zdrojů, aby zvýšily svou šanci na získání podpory, protože jedním z bodovaných kritérií je i míra spolufinancování.  

Další pomocí pro obce jsou takzvaná re-use centra; anglický pojem re-use znamená česky znovu použít. Například obec Lomnice nad Popelkou vybudovala tento sklad nepotřebných věcí přímo ve sběrném dvoře, aby zde mohli občané odložit vybavení, které je funkční, ale už pro něj nemají využití. Nejčastěji jde o nábytek, sportovní vybavení, hračky, ale i hudební nástroje. Pokud si předmět do měsíce neosvojí jiný návštěvník sběrného dvora, vytřídí ho obsluha jako velkoobjemový odpad. Podle zkušeností z Lomnice je takových věcí minimum.

Osvětu při předcházení vzniku odpadů také šíří bezobalové prodejny. Například prodejna Oříšek v Jablonci nad Nisou nabízí kromě uceleného sortimentu bezobalových potravin, drogerie a kosmetiky také literaturu, přednášky a setkání při hudbě.

Výše uvedené příklady byly podpořeny z dotačního programu 8.5 Podpora předcházení vzniku odpadů a využití bioodpadů. Novinkou k letošnímu roku je bodové zvýhodnění pro obce, protože podle nového zákona o odpadech jsou původcem komunálního odpadu a musí plnit obecné povinnosti, tedy i předcházet vzniku odpadů. Návrhy projektů a přípravu žádostí o dotaci je možné konzultovat s pracovníky Krajského úřadu Libereckého kraje.

Kromě programu 8.5 Podpora předcházení vzniku odpadů a využití bioodpadů jsou nyní v oblasti životního prostředí vyhlášeny i další. Program 8.1 Podpora environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty  má k dispozici 1.400.000 korun, přičemž příjem žádostí je do 28. února. Program 8.2 Podpora ochrany přírody a krajiny nabízí celkem 3.000.000 korun. I zde se žádosti přijímají do 28. února. V programu 8.3 Podpora zemědělství, včelařství a lokální produkce jsou k dispozici 3.000.000 korun s tím, že příjem žádostí je do 29. dubna. Celkem 9.500.000 korun pak nabízí program 8.6 Podpora retence vody v krajině. Také zde lze žádat do 29. dubna.  

Více informací je k dispozici na dotačním webu https://dotace.kraj-lbc.cz.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky