Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Seminář napoví, jak vzdělávat o klimatické změně prostřednictvím místa, kde žijeme

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 18. 09. 2023 13:27
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Jaké principy, přístupy a témata jsou klíčové pro smysluplné vzdělávání o klimatické změně? Jak žákům pomoci problému porozumět v souvislostech a zároveň je učit navrhovat jeho řešení? Odpovědi na obdobné otázky budou moci získat pedagogové 2. stupně základních škol a středních škol na semináři, který se uskuteční ve středu 4. října od 9 do 15 hodin ve Středisku ekologické výchovy Divizna v Liberci.  

„Jedná se o velmi aktuální téma, pro jehož pochopení je velmi důležité, jakým způsobem je žákům prezentováno. Do výuky je vhodné začlenit metody, které nejsou v našem školství v současnosti dostatečně využívány. Zároveň je důležité žáky a studenty nevyděsit, ale ukázat, že aktivním občanským přístupem může každý z nás pomoci řešit klimatickou problematiku. Každý může začít sám u sebe, ale důležitý je i zájem o dění ve svém okolí, obci, městě, kraji,“ uvedl Václav Židek, člen Rady Libereckého kraje zodpovědný za životní prostředí a zemědělství, jehož resort akci finančně podpořil.     

Seminář nabídne představení klíčových principů a témat pro klimatické vzdělávání. Jeho hlavní součástí bude sehrávka simulační hry o dopadech a možnostech řešení klimatické změny na úrovni českých obcí a debata, jak ji lze využít ve výuce. Poté se účastníci seznámí s možností jednoduché analýzy a mapováním klimatických dopadů a opatření v místě.

S využitím odborných postupů, přesto jednoduše  – s žáky přímo ve výuce – bude možné zjistit, jak klimatická změna dopadá na příslušnou obec. Každý si bude moci odpovědět na otázku, jaká opatření již v obci existují a jaká další by byla potřebná. Bude též možno vyzkoušet grafický nástroj Klima mapa, který propojuje místní témata a souvislosti ke zjištění klimatického stavu obce.

Lektorkou semináře bude Eliška Hájková ze střediska ekologické výchovy Sever Horní Maršov. Přihlásit se na semináře je možné na https://bit.ly/Prihlaska-sem-Divi.

  • pozvanka 041023 Klima (.pdf)
    728 kB
    18. 09. 2023 13:41

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky