Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Stezka hastrmanů v Brništi opět láká na procházku nejen děti

Mgr. Langer Jiří

  • 06. 05. 2015 14:34
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Podralský nadační fond ZOD a obec Brniště opět nachystaly pro  všechny milovníky přírody a hlavně rodiny s dětmi Stezku hastrmanů ,která vznikla v roce 2011. Jedná se o zábavnou a naučnou stezku v okolí obce, která je dlouhá 2,5 km a zvládnou ji i ti nejmenší.

Procházka začíná na návsi Brniště u kostela sv. Mikuláše, pokračuje k rybníku Vratislav, dále k Mlýnu, Lužnímu lesu, Mokřadu a Brnišťskému rybníku. Čeká nás 11 tematických zastávek, které seznamují se životem kolem vody, přibližují význam mokřadu a lužních lesů a vysvětlují nutnost ochrany vody a vodních ploch. Stezkou provádí pohádkové bytosti i skuteční obyvatelé vodní říše, o jejichž životě se také více dozvíte. Na informačních tabulích si můžete přečíst o zdejší floře i fauně, či o přírodních zajímavostech v okolí. Po trase jsou pro děti připraveny různé hrací prvky, starší děti mohou prověřit své vědomosti, ty nejmladší děti pohádkové bytosti vybízí ke splnění nejrůznějších úkolů, potkáme i 4 dětská mini hřiště. K odpočinku lákají různá posezení, lavičky či vyhlídkové lávky nad mokřady, kde můžete nerušeně relaxovat, nechat se unášet krásnými přírodními scenériemi, naslouchat dění v rákosí, či si užívat výhledů do krajiny. Podobu stezky dotvářejí také krásné sochy a řezbářské výtvory významných umělců jako jsou pan Jiří Genzer, Jan Švadlenka, Petr Fridrich a řada dalších.

Jak se k hastrmanům  dostanete: GPS: N 50.718996, E 14.704308

Web Podralského nadačního fondu ZOD a Ekocentra Brniště:  www.podralsko.cz

Aktuality k programům naleznete i na  facebooku:

https://www.facebook.com/pages/Podralsk%C3%BD-Nada%C4%8Dn%C3%AD-Fond-ZOD/546247612156002

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky