Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Tříosý sklonoměr bude měřit pohyb budov v okolí dolu Turów

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 06. 12. 2023 10:34
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Zjistit, zdali těžba v polském hnědouhelném dole Turów ovlivňuje také statiku budov, má za úkol tzv. tříosý sklonoměr. Ten chystá kraj nainstalovat na vybrané objekty v Hrádku nad Nisou (místní část Oldřichov na Hranicích), Václavicích a Heřmanicích. Předmět, který se na tento typ monitoringu specializuje, bude kraj již brzy soutěžit. Projevilo o něj zájem 19 subjektů.

„Vliv dolu Turów se netýká pouze prachu, hluku a snižování hladiny podzemních vod. Nesmíme zapomínat ani na potenciální poškození objektů v sousedství dolu. Proto nyní zadáváme zakázku, jejímž cílem je nainstalovat dva tzv. tříosé sklonoměry na každou budovu, které budou mít za úkol kontinuálně sledovat jejich statiku a pohyb,“ uvedl Václav Židek, radní pro resort životního prostředí a zemědělství.

Zakázka mimo jiné vyplývá i z podmínek darovací smlouvy mezi Libereckým krajem a PGE Foundation, jež oba subjekty uzavřely vloni. Hodnota věcného movitého daru není zatím známa, ale odhad činí více než 50.000 korun za jeden tříosý sklonoměr.

„Darovací smlouvy je třeba uzavřít již nyní, abychom věděli, kolik sklonoměrů máme soutěžit,“ uzavřel radní Židek.  

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky