Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Ve Velkém Valtinově v sobotu oslavili Den země

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 20. 04. 2015 16:29
  • Rozvoj
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Oslavám Dne země patřila sobota 18. dubna ve Velkém Valtinově. Také v letošním roce byla akce spojena s vyjádřením nesouhlasu s těžbou čediče na kopci Tlustec. Na místní fotbalové hřiště, kde se oslavy konaly, se přijel podívat i náměstek hejtmana pro životní prostředí a zemědělství Josef Jadrný. Společně se starostou Velkého Valtinova Josefem Lukavcem a starostou Jablonného v Podještědí Jiřím Rýdlem Den země zahájil.

Stejně jako v loňském roce akce začala výstupem na úpatí kopce Tlustec, k tzv. Vavrouškově mohyle s připomenutím osobnosti významného českého ekologa Josefa Vavrouška. Starosta obce Josef Lukavec přítomné vyzval, aby v úsilí o záchranu Tlustce pokračovali. Podle něj by se dominanta Českolipska měla otevřít turistům.

„Den Země připadá na 22. dubna a slaví se po celém světě. V roce 1970 svátek založili američtí studenti a jeho cílem je připomenout naší zodpovědnost za planetu Zemi. Pořádají se proto nejrůznější akce, pochody, koncerty, sází se stromy, uklízí se příroda. Je důležité zvyšovat ekologické povědomí a upozornit na dopady ničení životního prostředí i ve svém nejbližším okolí,“ uvedl náměstek hejtmana Josef Jadrný.

Den země zaštítil hejtman Libereckého kraje Martin Půta a společně jej uspořádaly obec Velký Valtinov, město Jablonné v Podještědí, Sdružení na záchranu kopce Tlustec a Podralský nadační fond ZOD.

Ve Velkém Valtinově po celé odpoledne probíhal bohatý program zaměřený hlavně na rodiny s dětmi. Připraveny byly tvořivé dílny, skákací hrad, trampolína, malování na obličej a jízdy na koních. Nechyběla ani „Spanilá jízda“ historické zemědělské techniky nebo ukázka psovodů SDH Hejnice. Návštěvníci si také mohli prohlédnout místní kostel sv. Jana Nepomuckého a výstavu mysliveckého sdružení Růžová.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky