Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zámek Sychrov se chystá na Krajské myslivecké slavnosti

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 18. 09. 2023 11:13
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Sté výročí založení si připomíná Českomoravská myslivecká jednota. Liberecký kraj toto jubileum oslaví 30. září v rámci Krajských mysliveckých slavností na Sychrově. Organizace této akce se zhostily hned tři okresní myslivecké spolky a to Liberec, Jablonec nad Nisou a Semily. Akci osobně zaštítil člen rady Libereckého kraje Václav Židek. Spolupráci přislíbilo mnoho mysliveckých spolků, Lesy České republiky, Vojenské lesy a statky, Městské lesy Liberec, Střední škola hospodářská a lesnická Frýdlant, Česká lesnická akademie Trutnov, Střední průmyslová škola Liberec a další. 

 „Záslužná práce myslivců je nepostradatelným pilířem ochrany a udržitelné péče o ekosystémy v našich lesích. Díky myslivcům lze obdivovat krásu lesní přírody a zároveň si uchovávat tradice a hodnoty spojené s loveckým řemeslem," prohlásil Václav Židek, krajský radní pro resort životního prostředí a zemědělství.

Zahájení se ponese za zvuků mysliveckého troubení a zámeckých fanfár: z Radimovic se do zámeckého parku vydá průvod, ke kterému se připojí družina s knížetem a s kněžnou z Rohanu. Po úvodním přivítání a proslovech hostů již celou akci povede moderátorka Marcela Augustová, která postupně představí všechny účinkující.

Hned v samotném začátku vystoupí skupina Villanella s dobovou módní přehlídkou. Ocenění dojde také práce dlouholetých členů Českomoravské myslivecké jednoty, kteří obdrží slavnostní plakety z dílny medailéra Romana Provazníka. Slavnosti zpestří mimo jiné hudební průřez od středověku po baroko v podání skupiny Aliquis. Nebudou chybět vystoupení sokolníků, kynologů, ukázky mysliveckých tradic, například slavnostního přijímaní do cechu Hubertova, anebo pasování na lovce. Oživením bude přehlídka šperků v rámci tématu Žena, lov a šperk. Návštěvníci se budou moci seznámit s vábením zvěře s Kateřinou Cheníčkovou, malý koncert lovecké hudby představí trubači z České lesnické akademie Trutnov. Vystoupení na hlavním pódiu zakončí hudební skupina Počátky.

V rámci oslav se uskuteční i tři přednášky na téma myslivosti Jizerských hor, včetně výskytu tetřívka obecného, chovu zubrů v bývalém vojenském prostoru Ralska a chovu kozy bezoárové v oboře Vřísek. O své z,ušenosti se podělí Libor Dostál, Miloslav Zikmund a Ladislav Masopust.

Pro děti i dospělé pořadatelé uchystali stezku zámeckým parkem. Na dvou desítkách zastavení se mohou seznámit s mysliveckou zoologií, péči o zvěř, s lesní pedagogikou, zastřílet si ze vzduchovky a z luku, užít si pohybové hry, vyrobit si něco v rámci tvůrčích dílen, nechat si něco namalovat na obličej, či se více seznámit s výcvikem dravců a také loveckých psů.

Samozřejmostí budou prodejní stánky, ale také občerstvení, které bude zpestřené o zvěřinovou kuchyni. Zájemci se dozvědí, jak naložit se zvěřinou a jak ji zpracovat v rámci kulinářské show s Josefem Šorejsem. Celý den je vstup zdarma, jediné omezení spočívá v tom, že nelze do zámeckého parku vstupovat se psy.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky