Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Oslavy Dne země pod kopcem Tlustec ve Velkém Valtinově se vydařily

Mgr. Langer Jiří

  • 22. 04. 2013 16:00
  • Životní prostředí

Sdílet článek

 

Do Velkého Valtinova se po delší pauze v sobotu 20. dubna vrátily oslavy Dne Země.

Akce se uskutečnila na zaplněném fotbalovém hřišti TJ Slavoj, v centru Valtinova nedaleko kostela sv. Jana Nepomuckého, mnozí vyrazili i na nedaleký kopec Tlustec, který se mediálně „proslavil“ v souvislosti s povolením či naopak bojem o nepovolení těžby čediče.

Letos však pořadatelé – obec Velký Valtinov, Sdružení na záchranu kopce Tlustec a Jablonné v Podještědí, oslavy pojali více optimisticky a zábavnou formou, byť si účastníci mohli prohlédnout i zajímavou výstavku o historii Tlusce umístěnou u kostela.

Dobré bylo, že se všichni spojili při přípravě oslav s místními občanskými i neziskovými organizacemi a drobnými podnikateli z celého regionu a pod záštitou hejtmana LK Martina Půty chtěli ukázat novou tvář života pod Tlustcem a okolí.

Hejtmana, krajského radního pro životní prostředí a zemědělství Josefa Jadrného a několik stovek diváků například zaujala triková jízda na koni, kterou připravila jezdecká slupina Terra Historia. Koně Boby a Sančos projížděli mezi hořícími sudy a také hořící bránou, jezdci Jan Šobor as Jana Jelenová s nimi přeskakovali lavice, ležícího komparsistu a podobně.

Skvělé bylo vystoupení psovodů z SDH Hejnice pod velením veterána Záchranné brigády kynologů Libereckého kraje Františka Schejbala, kdy slaňoval z vysokozdvižné plošiny i jeho pes.

Nechyběly tvořivé dílny, naučné soutěže na téma Jak nakládat s odpady nebo roztomilé vystoupení malých mažoretek z Dětského domova v Krompachu.

Ke koupi byly regionální potraviny nebo výrobky tradičních řemesel – skvělé kozí sýry od Mileny Krejzové z Kozí farmy Nový dvůr u Sosnové, kterou údajně přemluvil k účasti starosta obce Josef Lukavec. „Mléko od našich 70 koz stačíme zpracovat a prodat přímo na farmě, ale starostovi jsem ráda vyhověla,“ prozradila Milena Krejzová.

Prodávala se také medovina, domácí hrnky a další rukodělné výrobky, rýžovalo se zlato…

Myšlenku Dne Země - obnovení principů harmonického sepětí člověka a přírody, připomněl výstup na úpatí kopce Tlustec k tzv. Vavrouškově mohyle. Mohyla je věnovaná památce prvního polistopadového ministra životního prostředí a zakladatele Společnosti pro trvale udržitelný život Josefa Vavrouška, který tragicky zahynul v roce 2005 v západních Tatrách.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky